Items 2 2009

Deze Items buigt zich over het ornamentalisme, dat de laatste tijd weer in opkomst is, maar nu 'DecoRationalisme' heet.

DecoRationeel

Essay: Industrieel en grafisch ontwerpers, architecten en interieurontwerpers herontdekken deco. Designcritica Denise Gonzales Crisp legt het verschil uit tussen decoratie en ‘decorationeel’.

Lees hier het essay.

Pierre di Sciullo

Interview: Max Bruinsma sprak met de Franse typograaf, vormgever, kunstenaar en taalvirtuoos Pierre di Sciullo over zijn uitgangspunten bij de nieuwe huisstijl voor ‘het Stedelijk’.

Lees hier het interview.

Retail therapy

Nederlandse retailers lijken de Nederlandse ontwerpers te hebben ontdekt. Woon-discounter Kwantum begon het interieurlabel Blitsdesign, De Bijenkorf en bouwmarkt Karwei maken goede sier met Marcel Wanders. High design voor de massa!

Tralala

Dirk van Weelden over de menselijke hang naar versiering: decoratie als troost.

Grote plannen

Voor de ware megalomaan is architectuur de ontwerpdiscipline of choice. Wie heeft de grootste.

Mode vanuit het nulpunt

Portret van de onderzoekende ontwerpster Conny Groenewegen.

Portfolio: Strange Attractors

In het werk van Catelijne van Middelkoop en Ryan Pescatore Frisk is ornament deel van de boodschap.
 

En bovendien:

Updates over o.a.het Vondelpark meubilair, Design for a living world, Object Rotterdam en het Zuiderzeemuseum.
Recensies over o.a. Design enzo, Infographics in Nederland, Modern Living en Goed in Vorm.
De columns van Ron Kaal en Melle Hammer.
En de Goudmijn van Joost Pollman.

Redactioneel: Vreugdevolle overbodigheid

Het meeste van wat in tijdschriften als dit nummer na nummer wordt beschreven als voorbeeld van goed design kom je in het echte leven nauwelijks tegen. Het echte leven van de supermarkt, de retailer op de hoek, de buurtmodewinkel, de doe-het-zelfzaak, de discountmeubelboulevard. Het echte leven achter de gordijnen van zoveel huizen. Sommige designafficionados vinden dat erg, of op zijn minst ergerniswekkend. De modernistische moraliteit die zijn naoorlogse hoogtepunt vond in Goed Wonen leeft nog steeds. Maar er is ook een tegenkracht, die staat voor een minder betuttelende of zo men wil meer hedonistische kijk op design. Ligt bij de ene ontwerpmentaliteit de nadruk op verantwoordelijkheid, bij de andere gaat het om plezier. Beide hebben elkaar lange tijd uitgesloten en afgedaan als ofwel vreugdeloos serieus ofwel inhoudsloos overbodig. Die oppositie tussen wat goed design is en wat slechte massameuk, en waar zowel het een als het ander te krijgen is, is aan het slijten.

Lees hier het Redactioneel.