Studio Job-in-'t-bos

Marc Vlemmings, 27 oktober 2011

Een verzamelaarsvilla in Bergeijk

Nynke Tynagel en Job Smeets van Studio Job hebben hun verzameling kunst en vormgeving ondergebracht in het Studio Job House, een ruim vijftig jaar oude villa in de Brabantse bossen. Na een jaar van verbouwen biedt de modernistische architectuur van het huis de perfecte omgeving voor hun collectie meubels en voorwerpen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Deze zijn met objecten van Studio Job zelf en in bruikleen gegeven kunstwerken tot mei 2012 op afspraak te bezichtigen.


Studio Job House, arch. D.L. Sterenberg, met Foodcart, Atelier van Lieshout, 2007

‘Ik ben geen stalker van meneer Kruip’, schrijft ontwerper Job Smeets met een knipoog als ik hem heb laten weten dat meneer Kruip geen Ford Taunus coupé reed in de jaren zeventig, maar een goudkleurige Volvo. Hij was een oom van mij en woonde met zijn gezin bijna vijftig jaar in het huis dat vorig jaar door Studio Job is gekocht. Het huis is Studio Jobs interpretatie van hoe het in de jaren zestig en zeventig bewoond had kunnen zijn. Ingericht met meubels en voorwerpen uit deze periode en met producten van Studio Job zelf. In de garage staat de Ford uit 1972, die Smeets wel vindt passen bij een directeur van een sigarenfabriek, de functie van de vorige bewoner. Het Engelse magazine Wallpaper nam dit iets te letterlijk en schreef dat deze werkelijk zo’n Ford had gehad.


Studio Job House met Labyrinth Bed, Treca de Paris, 2005; Table Lamp, Studio Job voor Swarovsky, 2007, Paper Night Tables, Studio Job, 2007 en Tit Lamp, studio Job, 2010. Buiten, op balkon: Orgone chair, Marc Newson, Capellini 1991; Grid, Wim Crouwel 2011

Na minstens vijfentwintig jaar stap ik weer het huis binnen. Nu met sloffen om mijn schoenen, want het tapijt op de eerste verdieping, dat speciaal door Van Besouw is gemaakt, heeft kapitalen gekost. Beneden liggen grijze tegels van Mosa en karpetten van Studio Job, waarop de huidige eigenaren liever geen modder zien. Mosa leverde ook de in de jaren zestig door Kho Liang Ie ontworpen witte wandtegels met reliëf voor de keuken en de badkamers. Meer producenten droegen met hun producten bij aan de inrichting van het huis, want anders was het project financieel niet te behappen geweest.


Studio Job House met Firmship Carpet, studio Job voor Moooi 2010; Koffietafel, Benno Premsela & Carel Visser, 1950; Silver Collection, Victor & Rolf, 2006; SZ 02 stoel, Martin Visser, Spectrum, 1965; Gebogen sofa 'Utrecht', Gerrit Rietveld, 1935; Sideboard: Martin Visser & J. Manders, Spectrum, 1964; Audio set: Quad 33/303, 1967; draaitafel: Linn Sundeck, LP 12, 1972; Audiorama 9000 speakers, Grundig 1970; Tile Stove, Dick van 't Hoff & Tichelaar Makkum, 2009. Prent: Rietveld Schröderhuis, Han Schröder 1952

Culturele aanjager

Vorig jaar stuitten Job Smeets en Nynke Tynagel wandelend door de bossen rond de Brabantse gemeente Bergeijk op de witte villa, die te koop stond. Zij kochten het met de bedoeling om er in de weekends te gaan wonen, maar daarvan zagen ze af. Het werd een project van de studio. Als Studio Job House heeft het fictieve bewoners gekregen, die zich omringen met modernistische meubels en hedendaagse kunst.

Het huis is een ontwerp van architect D.L. Sterenberg, een leerling van Gerrit Rietveld. De laatste was een goede bekende in het dorp, want hij had er de fabriek van Weverij De Ploeg gebouwd, enige huizen en het beroemdste bushokje van Nederland. De Ploeg was met meubelfabriek ’t Spectrum de culturele aanjager van het dorp. Stoelen van Gerrit Rietveld en zijn zoon Wim staan met andere designklassiekers als het Auping Auronde bed van Frans de la Haye in de kamers van het huis. Tynagel en Smeets houden van het na-oorlogse, functionele modernisme dat zo goed de mentaliteit en de sfeer van de wederopbouw weergeeft. Zij mengden deze stijl met hun monumentale vormgeving. Die vermenging van stijlen stoort nergens. Het is zelfs zo dat de monumentale producten van Studio Job in het huis beter tot hun recht komen dan in een museale omgeving, waar ze meestal worden getoond. Ook een over-the-top ontwerp als de plaatstalen kast met de enorme, bronzen sleutel, die het duo maakte voor Lensvelt, staat normaal te wezen in een van de slaapkamers. Alleen de lichtbak aan het balkon met daarop het woord ‘grid’ uitgevoerd in Wim Crouwels New Alphabet, is daar niet op zijn plaats. Een naambordje in deze letter bij de voordeur was functioneler geweest.


Office desk, Cees Braakman, Pastoe, 1950; Curved Chair, Studio Job, 1999; Standing Desk, Soll Lewitt,1992; Sofa 416, Wim Rietveld, Gispen, 1957. Prent: Blow job, Erik van Lieshout, 2005; Tapijt: Labyrinth, Studio Job 2010

Het Studio Job House is tot mei op afspraak te bezichtigen. Wat er daarna mee gaat gebeuren is nog niet bekend. Gevraagd naar zijn bedoeling met het project en eventuele toekomstplannen antwoordt Job Smeets: "Waarom moet alles een bedoeling hebben?" Het zou een klein hotel kunnen worden, of een plek om met een aantal mensen eens in alle rust na te denken. Nynke Tynagel, die de renovatie en inrichting een bijzonder plezierig project heeft gevonden – ze is in Bergeijk opgegroeid – zou er "het liefst een glazen stolp over zetten – het is mooi zoals het is." Maar ook: "Misschien verkopen we het en beginnen we een nieuw project."

http://www.studiojob.nl/studio-job-house.html

... reageer