Items 6 2012

Plug-in design

Na dertig jaar is dit voorlopig het laatste nummer van ITEMS – al is dat het laatste wat we wilden. We willen namelijk doorgaan met het maken van een onafhankelijk, informatief, kritisch, stevig blad. Een platform voor ontwerpers en iedereen die in ontwerpen geïnteresseerd is. Daar hebben we onze lezers hard bij nodig, inhoudelijk maar ook financieel, als abonnee en sympathisant.

Het afgelopen jaar hebben we geprobeerd partnerschappen aan te gaan waarmee ITEMS vanaf 2013, na het wegvallen van de ondersteunende subsidie, een steviger financiële basis zou kunnen krijgen. Tot op heden is dat niet gelukt, maar we zoeken door.

APPsterdam

Vijf jaar terug was het begrip app nog onbekend. Tegenwoordig zijn er honderdduizenden software-programma’s die allerlei diensten leveren, van file-updates en fijnstof-metingen tot het herkennen van muzak in de supermarkt. Edo Dijksterhuis geeft een kijkje in de keuken van de ‘made in Holland’ app-business.

 

Plug-in design

Max Bruinsma signaleert een ‘app-mentaliteit’ bij ontwerpers en architecten die nieuwe functies als het ware inpluggen in bestaande platforms. Met het oog op duurzaamheid kijken zij naar gebruikte materialen en bestaande gebouwen en producten, om ze als basis voor vernieuwing in te zetten.

 

Design without Borders

In 2001 werd in Noorwegen het programma Design without Borders opgezet. De initiatiefnemers waren overtuigd van het idee dat ontwerpers met hun manier van denken en werken een bijdrage kunnen leveren aan ontwikkelingssamenwerking. Bas van Lier bekijkt wat hiervan terecht is gekomen. 

 

Portfolio Raw Color

René Erven interviewt ontwerpers Daniera ter Haar en Christoph Brach die bewust geen ontwerpdiscipline noemen bij hun studionaam: "Ons werk draait om kleur en identiteit. Het beweegt rond de thema’s materiaal, grafische vormgeving, fotografie en bewegend beeld."

 

Bovendien in Items #6

De column van Ron Kaal / De goudmijn van Niels 't Hooft / Omstekers van KesselsKramer, Studio Dumbar, Designpolitie, Lust, Jan van Toorn, Viktor Hachmang, Tim Enthoven, Cox & Grusenmeyer / Interessante aanbiedingen en meer!