Stedelijk-Items live

Nu het Stedelijk Museum weer open is, zet het samen met Design Magazine Items de succesvolle Stedelijk|Items live serie voort. Dit keer - op 12 oktober - met een speciale editie over het tentoonstellen van design en bijzondere aandacht voor de nieuwe designpresentatie van het Stedelijk. Sprekers die hun visie geven op het presenteren van functionele objecten in een museale omgeving zijn onder andere Deyan Sudjic (directeur Design Museum, Londen), Herman Kossmann (architect en mede-directeur van bureau Kossmann.dejong), Ingeborg de Roode (conservator Industriële Vormgeving, Stedelijk Museum Amsterdam) en Gilian Schrofer (medeoprichter interieurarchitectenbureau Concern).

Het presenteren van functionele producten in een museum is vaak een moeilijke opgave voor curatoren en vormgevers van design-tentoonstellingen. Design is een eigenaardige hybride van functioneel en esthetisch. Het gevaar schuilt erin dat in essentie functionele toegepaste producten niet meer direct gebruikt worden wanneer ze in de ruimte van het museum terecht komen. Dan dreigt het ontwerp alleen nog vanuit zijn esthetische waarde gezien te worden en verliest het in zekere zin zijn eigen waarde.

Hoe presenteer je een verzameling designobjecten als meer dan een collectie kleinsculpturen of stijliconen? Hoe bewaar je tenminste het verhaal van de functie en betekenis van het object in een omgeving die van nature het esthetische benadrukt? Dat is de kern van de ontwerpopdracht aan curatoren en vormgevers van tentoonstellingen van design.

Bij het samenstellen en inrichten van de nieuwe vaste opstelling van de designcollectie van het Stedelijk Museum zijn deze vragen natuurlijk gesteld en beantwoord. Tijdens Stedelijk|Items live vertellen conservator Industriële Vormgeving Ingeborg de Roode, die talloze tentoonstellingen op haar naam heeft staan, en oprichter, partner en creatief directeur van interieurarchitectenbureau Concern Gilian Schrofer, over hun uitgangspunten bij het tentoonstellen van design en over hun langdurige samenwerking. Concern ontwikkelde de nieuwe Stedelijke Vitrines voor de dertien toegepaste kunstzalen.Andere benaderingen over het tentoonstellen van design worden verwoord door Joanna van der Zanden  curator en adviseur op het gebied van transdisciplinaire designprojecten. Haar meest recente project is My waste is Your Waste, een uitwisseling tussen Braziliaanse en Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. Ook is ze artistiek leider van de Rotterdam designprijs 2013 en initiator van het internationale project Make a Forest. Ook Herman Kossmann van Kossmann.deJong ontwerpers, zal zijn visie geven. Het bureau dat hij samen met Mark de Jong leidt, is gespecialiseerd in multimediale tentoonstellingen en bijzondere interieurprojecten. Dit jaar was het verantwoordelijk voor onder andere de hoofdtentoonstelling van de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam en voor de inrichting van het nieuwe museum Kaap Skil op Texel.

De hoofdgast van deze stedelijk|items live editie: Deyan Sudjic plaatst de vier posities van deze curatoren en ontwerpers in een ruimere context. Sudjic is sinds 2006 als directeur van het Londense Design Museum zeer vertrouwd met de uitdaging die het tentoonstellen van design stelt. Bovendien kan hij als criticus en essayist met een reeks publicaties op zijn naam, zijn licht laten schijnen over de culturele en maatschappelijke rol van design.

Max Bruinsma, hoofdredacteur van Items, verzorgt een introductie en is gespreksleider tijdens de discussie tussen de gasten over het belang van het tentoonstellen van design in de hedendaagse visuele cultuur. Joost Overbeek, grafisch vormgever en eigenaar van bureau overburen en vaste columnist van de Items Live serie,  zal het spits van het programma afbijten. 

Het programma:

15:45 uur: Inloop
16:00 uur: Start programma en inleiding Max Bruinsma
16:05 uur: Column Joost Overbeek
16:15 uur: Key-note lezing Deyan Sudjic
17:00  uur: Ingeborg de Roode, Gillian Schrofer, Joanna van der Zanden en Herman Kossmann
17:40  uur: Discussie onder leiding van Max Bruinsma
18:00 uur: Einde programma

Wil je erbij zijn? Reserveren is verplicht. Stuur een e-mail naar reservations@stedelijk.nl, en vermeldt daarin volledige naam, e-mail adres en telefoonnummer, en de naam en datum van de activiteit: Stedelijk|Items live.

Locatie

Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam

... reageer