Time / Bank in Den Haag

Max Bruinsma, 19 mei 2011

De crisis bestrijden door geen geld, maar tijd te investeren. Dat is het idee achter Time/Bank, een platform en een community voor de culturele sector waar producten en diensten kunnen worden verhandeld met 'tijd' als nieuwe valuta.

Het huidige wantrouwen in de bestaande financiële en economische modellen en de radicale vermindering van de overheidsfinanciering voor de kunsten vormen de belangrijkste drijfveren voor deze parallelle micro-economie gebaseerd op vertrouwen en solidariteit. Het initiatief van kunstenaars Anton Vidokle (oprichter e-flux) en Julieta Aranda krijgt, na openingen in Frankfurt en Liverpool, nu ook een tijdelijke vestiging in Den Haag, bij Stroom. Daar maakt het onderdeel uit van het programma Upcycling dat nieuwe vormen van waardecreatie onderzoekt. De lancering van de Time/Bank gaat gepaard met een symposium, workshops en de opening van de Time/Store Den Haag.

De Haagse tak van de Time/Bank maakt deel uit van een netwerk van culturele instellingen waaronder MU in Eindhoven, Het Nutshuis in Den Haag, Witte de With en Casco in Utrecht, waar de Time/Bank Hour Notes gebruikt kunnen worden voor een kaartje en aankopen in cafetaria of boekenwinkels. 

 

TIME/BANK ACTIVITEITEN

Maandag 30 mei 2011, 10 - 17 uur
Workshop door Paul Glover (Green Planners)
De workshop is getiteld 'Making Money: How to Start a Local Currency'. Paul Glover is community organizer, voorvechter van alternatieve economische systemen en oprichter van de 'Ithaca Hours', een zeer succesvolle lokale munteenheid in de staat New York.

Woensdag 11 mei 2011, 10:30-16:30 uur
Workshop door Sue Ball en Sarah Spanton 
(Leeds Creative Timebank)
De workshop richt zich op praktijk, concept, context en voordelen van timebanking voor de lokale kunstwereld.

Donderdag 12 mei 2011, 10-15 uur
Lancering Time/Bank + symposium
De lancering van de Nederlandse vestiging van de e-flux Time/Bank wordt luister bijgezet met een symposium over waardecreatie, alternatieve economieën en financiering in de kunstwereld.

Zondag 15 mei 2011, vanaf 15 uur
Opening Time/Store Den Haag
De Time/Bank bestaat niet alleen uit een digitaal platform maar ook uit fysieke winkels waar de verdiende tijd, met zogenaamde 'Hour Notes', kan worden omgeruild voor boeken, tijdschriften, eten en andere spullen. De Time/Store Den Haag wordt officieel geopend door Eric Holterhues (Hoofd Kunst en Cultuur van de Triodos Bank).

 

Beeld: Laurence Weiner's ontwerp voor time/bank valuta

... reageer