Winnaar Rotterdam Designprijs

Redactie Items, 12 februari 2012

Rietveld Landscape en Vlaamsch Broodhuys

De Rotterdam designprijs 2011, met een geldbedrag van €15.000, gaat naar Rietveld Landscape. De internationale jury koos unaniem voor hun project Vacant NL, where architecture meets ideas, de Nederlandse inzending voor de architectuurbiënnale van Venetië in 2010. De Premsela Publieksprijs (€5000) ging dit jaar naar het Vlaamsch Broodhuys.

Vijf scouts onder leiding van artistiek leider Joanna van der Zanden nomineerden in totaal vijftien projecten die de afgelopen maanden te zien waren in een grote overzichtstentoonstelling in het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.  

Vacant NL

Scouts Ginette Blom en Jacqueline Moors nomineerden de uiteindelijke winnaar, Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. De installatie in Venetië riep de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie. Rietveld Landscape liet volgens de scouts een overtuigende en inspirerende visie op leegstand en tijdelijke herbestemming van overheids- en publieke gebouwen zien. De overheid wordt met het project uitgedaagd dergelijke panden zonder definitieve bestemming beschikbaar te maken, zodat er in ‘de tussentijd’ verbindingen en kruisbestuivingen kunnen ontstaan. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakte de tentoonstelling op de Biënnale in opdracht van het Ministerie van OCW.

Vacant NL toont volgens het juryrapport dat “deze tijden van culturele kortzichtigheid en bezuinigingen eigenlijk om één ding vragen; ruimte. Ruimte om te werken, wonen en te creëren, ruimte voor de kunst maar bovenal ruimte voor de geest. En nu weten we dat die ruimte er is.” Zo ontsloot de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 met eenvoudige middelen een complexe inhoud. De brede opvatting van het begrip design, dat uit alle genomineerden spreekt, is in dit ene project samengebald. Zo is er sprake van een sociale en culturele invalshoek, integratie van verschillende disciplines, en vormen van ontwerpen gekoppeld aan samenwerking met diverse partijen. Daarnaast is het een manifest dat perspectief biedt: het is geslaagd als visualisatie, installatie én politiek signaal. Het betreft nadrukkelijk geen eenmalig evenement. Tegelijkertijd blijft deze nominatie dicht bij de grondbeginselen van het ontwerpen; het is een concrete fysieke ervaring met een directe, heldere impact."

Vlaamsch Broodhuys

Scout Matthijs van Dijk nomineerde Dimitri Roels voor het Vlaamsch Broodhuys vanwege “de kwaliteit en de verscheidenheid van het brood dat zij maken. Daarnaast omdat zij naast het product brood inzien dat een winkel-formule rondom brood goed past binnen deze op hol geslagen samenleving.” Het Publiek was het met Van Dijk eens: het Vlaamsch Broodhuys won met 30% van de stemmen de Premsela Publiekprijs.

Jurydebat

De internationale jury bestond uit Susan Szenasy, hoofdredacteur van Metropolis Magazine (NY), Sebastian Wrong, ontwerper en creatief directeur van Established and Sons, en Lars Müller, grafisch ontwerper en uitgever van Lars Müller Publishers. Tijdens het jurydebat voorafgaand aan de bekendmaking, zondagmiddah 12 februari, zetten zij en de scouts hun persoonlijke visies op de nominaties en op de aanpak van de prijs uiteen. Het debat was Engelstalig en komt als videoverslag op designprijs.nl
 

Beeld: Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam reikt de Rotterdam Designprijs uit aan Rietveld Landscape

... reageer