Daan Roosegaarde

Redactie Items, 25 mei 2012

Charlotte Köhlerprijs 2012

Daan Roosegaarde heeft de Charlotte Köhlerprijs 2012 gewonnen, een aanmoedigingsprijs van het Cultuurfonds voor jong talent. Roosegaarde (1997) krijgt de prijs van 20.000 euro vanwege de bijzondere manier waarop hij zich profileert op de grensgebieden van beeldende kunst, vormgeving en architectuur, zoals te zien is in de interactieve installaties Dune en Intimacy.

Vanuit Studio Roosegaarde, een social design lab in Shanghai, onderzoeken hij en zijn team van ontwerpers de ‘nieuwe natuur’ die is ontstaan door technologische innovaties. Deze programmeren de ruimte, maar onttrekken er ook energie aan of vullen ze met betekenis. Mooie voorbeelden van interactieve installaties zijn Intimacy, Dune en - hieronder - Lotus 7.0. 
Roosegaarde speelt een belangrijke rol in New Dutch Digital Design, een innovatieve kunststroming waarin kunstenaars de grens zoeken tussen mens en computer. 'Dune' is een voorbeeld van zo’n interactief landschap dat bestaat uit honderden lichten en geluiden. Het werk reageert op bewegingen en geluiden van passerende mensen. Zo worden mensen actieve deelnemers. Roosegaarde exposeerde in de Tate Modern en het Victoria and Albert Museum in Londen, het Nationaal Museum in Tokio en het jaarlijkse STRP Festival te Eindhoven. Die installaties zijn gebundeld in een overzichtspublicatie die bij NAi Uitgevers (2010) is verschenen.
|


 

 

 

 

Locatie

www.studioroosegaarde.net/project
E-mail: mail@studioroosegaarde.net
Telefoon: +31 182 623038

... reageer