IM Peter van Lindonk

Bas van Lier, 05 maart 2013

Spreekstalmeester van de verwondering

‘Verlies het plezier in je werk niet, hoor’, schreef Peter van Lindonk een paar weken geleden nog aan de redactie in een mail over de toekomst van Items. Het tekent de man die bij alles wat hij deed vooral een inspirator was die iedereen die hij sprak de opdracht gaf om zich steeds te blijven verwonderen. Zaterdag 2 maart 2013 overleed hij na een kort ziekbed op 76-jarige leeftijd.

Peter heeft zelf altijd volop plezier in het leven en in zijn werk gehad, wat bij hem op hetzelfde neerkwam. Dat plezier betrof vooral het vermogen van de creatieve mens om altijd weer met iets verrassends voor de dag te komen. De verwondering over het menselijk kunnen, maar ook over de magie van de natuur, was de oorzaak van de constante twinkeling in Peters ogen.

In zijn rol van uitgever van opdrachtboeken wist Peter 40 jaar lang zijn opdrachtgevers te verleiden, te betoveren bijna, met zijn voorstellen voor de meest bijzondere uitgaven. Daaronder een Kleurboek voor directeuren (Delta Lloyd), een jaarverslag voor kinderen (BSO/Origin), het Blue Band kookboek, een boek met bijdragen van 1800 kinderen (Bloemenveiling Aalsmeer) en het eerste boek ter wereld met een radio erin (Albert Heijn). Het complete fonds van bijna 700 boeken van van Lindonk Special Projects is in 2003 opgenomen in de bibliotheek van Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Zelf was Peter als uitgever van al die boeken opdrachtgever voor zo’n beetje alle ontwerpers van betekenis in Nederland, vele auteurs, fotografen en illustratoren. Hij wist precies wie het beste bij welke opdracht paste en straalde naar hen altijd groot vertrouwen uit in hun creatieve vermogen. Werken met Peter was onveranderd een feest, nog afgezien van het feit dat hij, als het op betalen aankwam, tot de chicste opdrachtgevers hoorde die je je kunt bedenken.

Naast zijn werk, of liever vermengd daarmee, ontwikkelde Peter een passie voor het variété en vooral voor het circus, goedbeschouwd de hoogmis van de verwondering. Hij zag alle circusvoorstellingen en was jaarlijks present op het circusfestival van Monte Carlo. Een diepe wens ging in vervulling toen hij zelf werd gevraagd als spreekstalmeester van het Wereldkerstcircus in Carré. Vijftien jaar lang was hij de bescheiden, maar doeltreffende presentator die elke voorstelling afsloot met de woorden die hem uit het hart waren gegrepen: ‘May all your days be circus days

Na het zien van de toen nog lang niet zo bekende TED-conferentie, besloot Peter op zijn 64ste een draai aan zijn leven te geven en een eigen circus te beginnen: de inspiratieconferentie PINC (People, Ideas, Nature, Creativity). PINC is losjes geïnspireerd op TED, maar veel persoonlijker van aard. Bij het samenstellen, in nauwe samenwerking met zijn vrouw Nelleke en clubje getrouwen, zorgde Peter er zorgvuldig voor dat de verschillende presentaties samen een mooi afwisselend boeket vormden. Daarin zit, meer nog dan het vinden van bijzondere sprekers, de kracht van PINC. Alles gericht op het aanwakkeren van de verwondering bij het publiek.

Op zijn sterfbed heeft Peter met overtuiging gezegd dat PINC.14, die al helemaal in de steigers staat, op 14 mei door moet gaan – the show must go on. De beste manier om zijn Peters bijdrage aan het creatieve landschap te eren is – als mediasponsor mogen wij dat zeggen – een ticket te kopen en zijn inspiratiedouche te ondergaan.

 

Er is een condoleancepagina geopend waarop verhalen en herinneringen aan Peter van Lindonk worden verzameld. http://www.condoleanceregister.nl/Condoleance-Peter-van-Lindonk.html

... reageer