Items 5 2011

Eindexamennummer

Al ruim twintig jaar maakt Items jaarlijks een selectie uit de eindexamenpresentaties van Nederlandse en Vlaamse ontwerpopleidingen. Ook dit jaar gingen onze scouts de academies af – het resultaat zie je in dit nummer. 

Lees hier het redactioneel.

De goudmijn van Sophie Krier

Ontwerper, curator en voormalig hoofd van DesignLab, Gerrit Rietveld Academie, Sophie Krier deelt een inspiratiebron: "THE BLDGBLOG BOOK gooit denklijnen naar de lezer, met haakjes die goed vast blijven zitten."

Eindexamens 2011

Items' selectie uit de nieuwe lichting ontwerpers die dit jaar afstudeerde aan de academies in Nederland en Vlaanderen. Of ze nu wereldberoemde star-designers worden, disciplines overbruggende teamwerkers of baanbrekende kunstenaars, ze hebben de eerste zware toets der kritiek buiten de opleiding doorstaan: die van de Items scouts. Met magnetisch gevormde krukken, een nieuw designtijdschrift, opmerkelijke mannenmode, een ambachtelijke kast met geheimen, interactieve sieraden. En veel meer.


Michèle ChampagneZhengzheng Li


Mieke Keukelier. Foto: Isabel Rottiers


Nhat-Vu Dang. Foto: Kyle Tryhorn

Jólan van der Wiel. Foto: Jac van der Wiel

Kunstonderwijs Nederland: een historisch perspectief...

Bezuiniging of versterking, kwalitatieve kaalslag of groei, meer mogelijkheden voor autonoom onderzoek of juist accent op marktwerking - er is alle aanleiding om eens te reflecteren op het belang van de rapporten voor de toekomst van de Nederlandse kunstacademies. Jeroen van den Eijnde schetst een historisch beeld van het kunstonderwijs in Nederland.

... en de voorgenomen hervormingen

De verschillende opleidingen binnen het HBO Kunstonderwijs moeten zich duidelijker profileren. Dit blijkt makkelijker geschreven dan gedaan.
Marc Vlemmings stelt dat er nog geen duidelijke keuzes zijn gemaakt. En staatssecretaris Zijlstra lijkt het initiatief naar zich toe te willen trekken. Kan less wel more worden?

1, 10, en 20 jaar later

Julie de Graaf sprak, respectievelijk 1, 10 en 20 jaar nadat hun eindexamenwerk door Items werd geselecteerd, met de ontwerpers Marije de Haan, Hermen Lutje Berenbroek en Mirjam van Coillie.

Beeld: Mirjam van Coillie in haar atelier. Foto: Julie Hrudova