Items 6 2011

Na drie jaargangen is dit de laatste Items in de vormgeving van Thonik. De vermaarde Amsterdamse ontwerpstudio heeft Items een vernieuwd gezicht gegeven, op papier en later ook in de vormgeving van Items’ eerste echte website. Vanaf komend jaargang wordt Items vormgegeven door een jong team van drie ontwerpers: Barbara Hennequin, Jeremy Jansen en Rob van den Nieuwenhuizen, samen optredend als Almanak. Niet alleen wat vormgeving betreft, maar ook qua inhoud gaat Items vernieuwen. Kijk op items.nl voor updates.

People, Planet en Papanek

Natuurrampen, hongersnoden. Een vergrijzende bevolking, gehandicapten. Derde wereldlanden die naar welvaart snakken. Veertig jaar na verschijning heeft het spraakmakende boek Design for the Real World van de Amerikaanse dissidente designer Victor Papanek (1927-1998) maar weinig van zijn actualiteit verloren. In november dit jaar is Papaneks archief officieel overgedragen aan de Universität für Angewandte Kunst in Wenen, zijn geboortestad. Wat is er terecht gekomen van Papaneks idealen over een voor ‘people and planet’ eerlijk en duurzaam ontworpen wereld? Chris Reinewald maakt de balans op.

Bernie DeKoven en Eric Zimmerman

Bernie DeKoven (70) was betrokken bij de New Games Movement in de tijd van de Vietnam-protesten en is een soort goeroe op het gebied van sport en spel. Eric Zimmerman (41) is gelauwerd in de wereld van gamedesign en game-onderzoek. Het was Zimmerman die DeKovens ideeën introduceerde in het denken over digitale games. Beide heren komen uit de Amerikaanse Mid-West, maar hadden elkaar nooit live gesproken tot Niels ’t Hooft hen gezamenlijk interviewde voor Items: “Kunnen spelen wordt steeds meer een vereiste voor overleving.” 

Legends inspire new icons

Jacob de Baan greep het zestigjarig jubileum van de Cursus Industriële Vormgeving – tegenwoordig Post Graduate Course Industrial Design – van de KABK in Den Haag aan om een tentoonstelling te organiseren. “De visie die als basis diende voor de opleiding is nog steeds actueel: het overbruggen van de kloof tussen industrie en vormgeving.”


Friso Kramer, Revolt stoel 1953; Jacob de Baan, IJ-lamp, 2011

Porceleinmanufacturen op zoek naar nieuwe betekenis

Manufacturen beheersen eeuwenoude technieken, hebben hooggekwalificeerde vakmensen in dienst en leveren kwaliteit. In een poging aansluiting te vinden bij een nieuw, jonger publiek werken veel manufacturen nu samen met ontwerpers van naam. Leidt die samenwerking tot vernieuwingen in vorm en techniek? Opent een designbeleid perspectieven voor de toekomst van manufacturen? In aflevering één van een serie van zes, inventariseert Peter van Kester porseleinmanufacturen.


Andrea Branzi, Louis XXI – porcelaine humaine, Sèvres, 2010

Bovendien in Items #6

Verder in Items #6 het portfolio van Hans Gremmen, recensies van ‘Nieuwe energie in design en kunst’ in Boijmans van Beuningen en ‘Het unheimliche: surrealisme en grafische vormgeving’ in Kunsthal Rotterdam, de goudmijn van Michaël Snitker, te gekke aanbiedingen en nog veel meer.


Hans Gremmen, Fake flowers in full colour, 2009

Stefano Marzano

Nauwelijks vertrokken bij Philips Design begint Stefano Marzano aan een nieuwe carrière. Hij is kennelijk niet van plan zijn leven als pensionado te slijten in een zonnig oord, want hij is honorary dean van THNK geworden, de Amsterdamse opleiding voor de creatief leiderschap, die volgend jaar van start gaat. En hij gaat de Europese Unie adviseren. Twintig jaar lang werd zijn naam in één adem genoemd met die van Philips Design, waarvan hij de leiding had. Marc Vlemmings Interviewt hem.

Stefano Marzano: "Ik heb geleerd van klein naar groot te denken."