Items 1 2009

De eerste Items die door Thonik werd vormgegeven bevat o.a. een essay over datavisualisatie, een interview met Viktor en Rolf en een interview met Paul Cox.

Portfolio: Thonik

Keuze uit het werk van de nieuwe ontwerpers van Items.

Auto-ontwerp in zijn achteruit

De verhoogde interesse van het publiek voor vormgeving gaat niet aan de autowereld voorbij. Desondanks verschuift het ontwerpdomein in de auto-industrie naar de marge.

Redactioneel: Informatiedingen

Hoe stellen wij ons de wereld voor? Als dingen of als informatie? Als je op de ontwikkelingen in de economie en het ontwerpen afgaat, moet je wel tot de conclusie komen dat het het laatste is. Informatie maakt of breekt markten, en informatie lijkt soms het enige dat telt bij het vormgeven van ook heel ding-achtige producten. Auto’s, bijvoorbeeld, zijn verzamelingen van visuele tekens geworden, die informatie geven over de ‘uitstraling’ van de wagen. De functie die de vormgeving hier volgt is informatie, niet de constructie van het ding. Informatie is de obsessie van onze cultuur geworden. En al zijn er al jaren pessimisten die stellen dat we verzuipen in de data, er zijn altijd ook mensen die beweren dat we te weinig gegevens hebben om die conclusie te kunnen trekken. Als alle informatie over alles is samengebracht zal ons eindelijk het licht op gaan.

Lees hier het Redactioneel.

Form Follows Data

Essay van Max Bruinsma over datavisualisatie. Neutrale data bestaan niet. Het vertalen van gegevensstructuren in vormstructuren is redactie. Data-analyses leiden zelfs al tot een nieuwe vormtaal, ook in 3-D.

Viktor & Rolf

Interview met modeduo, dat met de tentoonstelling ‘The House of Viktor & Rolf’ op zichzelf “uitzoomt”. Hoewel hun merk inmiddels tot het internationale mode-establishment behoort blijven ze kritisch naar de modewereld kijken.

Op de pocket

Stijl was lang een keurmerk bij de omslagen van pocketreeksen.

Branding Obama

Beeld-essay van Gerlinde Schuller.

Paul Cox

Interview: Harmen Liemburg bezocht multidisciplinair kunstenaar Paul Cox in zijn Parijse atelier.

En bovendien:

Updates over o.a. de Nieuwe huisstijl voor het Stedelijk Museum, KesselsKramer voor Vitra, en geen Designcentrum op de Zuidas.
Recensies over o.a. Visies op Vormgeving II, Crouwel-van Toorn: het debat, en Paradiso Posters 1968-2008.
En de Goudmijn van Elda Dorren.