Items 6 2010

In deze Items:

Items 6 staat in het teken van het ambacht.

Lees hier het Redactioneel.

Ambacht en Technologie

Globalisering en massa-industrie hebben de afstand tussen ontwerpers, producenten en gebruikers vergroot – tegelijkertijd met de afvalberg en uitputting van grondstoffen. Een tegenstroming staat lokale productie en ambachtelijke tradities voor. Louise Schouwenberg vraagt zich af wat voor rol de ontwerper nog kan spelen bij innovatie.

Beeld: Trash Instrumenten, Harm Goslink Kuiper, 2010

Hella Jongerius

Sinds de Soft Urn wordt de leidraad van Hella Jongerius’ werk gevormd worden door twee dingen: de integriteit van aanpak en ontwerp, en de afleesbaarheid van materiaal en werkwijze in het product. Een beschouwing door Timo de Rijk.

Beeld: Soft Urn, Hella Jongerius, 1993

Materialenlabs in Nederland

Nederland heeft tegenwoordig de beschikking over verschillende materialenlabs. Daar komen bijzondere producten en vondsten uit voort, maar vooral zorgen ze voor een nieuw elan in ambachten en ontwerpdisciplines die anders wellicht gedoemd zouden zijn tot het eindeloos bewandelen van gebaande paden. Een overzicht door Viveka van de Vliet

Lees het artikel.

Beeld: Garenbank van het TextielLab. Foto: Audax Textielmuseum Tilburg.

Sustainism

Exclusieve voorpublicatie uit het boek Sustainism Is the New Modernism van Joost Elffers en Michiel Schwarz, dat in januari in New York gepresenteerd zal worden. Sustainism introduceert een nieuw visueel vocabulaire voor een nieuwe culturele beweging: het “herbenoemen van de wereld”.

Beeld: Logo Sustainism.

En bovendien:

Updates over o.a. de Dutch Design Week 2010, Gummbah's 'Net Niet Verschenen Boeken', Rietvelds Universum en Via Milano.
Recensies over o.a.  het vuistdikke 'The Story of Eames Furniture' en de heruitgave van Bodoni's 'Manuale Tipografico'.
En de columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.

Beeld: Expositie Items Eindexamenselectie in De Krabbendans tijdens de Dutch Design Week 2010.

Portfolio: Rem D. Koolhaas

 Een intercontinentaal gesprek van Chris Reinewald met Rem D. Koolhaas, die met United Nude voor elkaar kreeg wat nog geen andere zelfproducerende Nederlandse schoenontwerper was gelukt: een succesvol toonaangevend internationaal schoenenmerk opzetten. Zijn ontwerpen verwijzen meer naar architectuur en design dan naar mode. Rem D. Koolhaas pendelt tussen Amsterdam en de miljoenenstad Guangzhou (Kanton).

Beeld: Frame Black van Rem D. Koolhaas