Items 1 2010

In Items nr 1  staan kaarten centraal. Joost Grootens won met zijn atlassen de prestigieuze Rotterdam Design Prijs, Bureau Mijksenaar ontwierp de nieuwe metrokaarten voor Rotterdam.

Verder een interview van Max Bruinsma met éminence grise Swip Stolk, en Dido Michielsen over Simon Velez, die recent de Prins Claus Prijs won. Daarnaast het portfolio van Corne Gabriels.

Lees hier het Redactioneel.

Portfolio: Corne Gabriels

Hij vindt zichzelf meer een ‘mode-items ontwerper’ dan een modeontwerper maar bij gebrek aan een beter woord is Corné Gabriëls gewoon het laatste. Viveka van de Vliet sprak hem.

Beeld: Opname uit de collecie Music Box, waarbij een model op een rondraaiende podium laag voor laag zijn keldingstukken uitdeed en daarmee nieuwe keldingstukken toonde. Foto: Peter Stigter.

Joost Grootens wint Rotterdam Designprijs

Naar eigen zeggen is Joost Grootens niet geïnteresseerd in het maken van mooie pagina’s. Desondanks worden de door hem ontworpen boeken bekroond in binnen- en buitenland – mede vanwege hun schoonheid. Eind 2009 ontving hij de Rotterdam Design Prijs 2009 voor de vier atlassen die hij tot dan toe ontwierp: de Grote KAN-Atlas (2003), De Limes Atlas (2005), The Metropolitan World Atlas (2005) en de Vinex Atlas (2008). Een goede aanleiding voor Hugues C. Boekraad om Grootens’ werk eens onder de loep te nemen.

Beeld: Spread uit de Atlas Nieuwe Hollandse Waterlinie

Realistisch in Kaart gebracht: Mijksenaar

Studio Mijksenaar ontwikkelde een plattegrond voor het Rotterdamse metronetwerk die een zichtbare relatie heeft met de realistische topografie – en toch leesbaar is.

Beeld: De lijnenkaart die door Studio Mijksenaar voor de Rotterdamse metro werd ontwikkeld.
 

Swip Stolk

Swip Stolk is een van de éminences grises van het Nederlandse grafisch ontwerpen. Hij is een van de ontwerpers die medeverantwoordelijk zijn voor de wereldwijde wederopstanding van het decoratieve in het design. Max Bruinsma sprak hem naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Is getekend. Zwart op wit, 50 jaar visuele statements.

Lees het hele artikel hier.

Simon Velez

De Colombiaanse architect Simón Vélez werd onlangs geëerd met de Prins Claus Prijs voor zijn radicale, uiterst esthetische ontwerpen in het materiaal van zijn keuze: bamboe. Het blijft echter wachten op een bredere inzet van bamboe als bouwmateriaal. Een artikel van Dido Michielsen.

Beeld: Interieur Nomad Museum in Mexico City, 2007. Foto: Ashes and Snow

En bovendien:

Updates over o.a. Bernhard Willhelm & Jutta Kraus, Risue Mishima en 40 jaar Hans Appenzeller.
Recensies over o.a. Strange Maps, Fashion Makers Fashion Shapers en Boomstang.
En de columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.

Beeld: Het boek Strange Maps: an atlas of cartographic curiosities. Foto Thonik.