Items 2 2010

Items 2 bestudeert het ontwerpveld in Azië.

Nieuwe Designpolitiek

Hans Maier-Aichen (ontwerper en oprichter van het designmerk Authentics) signaleert een voorzichtige verandering in het omgaan met origineel design en corporate identity in China. Voor dit enorme land is het een kwestie van nationaal belang geworden om het imago van fabrikant van goedkope kopieën van zich af te schudden. De kennis is er, en aan de visie wordt gewerkt.

Ruimte onder regie

Chris Reinewald reisde naar Sjanghai, waar momenteel de Wereldtentoonstelling verrijst. Onder het motto ‘Better City-Better Life’ verandert het aanzien van deze Chinese metropool ingrijpend. Maar anders dan hun monter polderende Nederlandse vakgenoten moeten Chinese ontwerpers hun openbare ruimte nog veroveren.

Beeld: Chai-karakters markeren aanstaande afbraak hutongs in Peking. Foto: Wang Jinsong

Great Design Communication in Shenzhen

De Shenzhen Graphic Design Association (SGDA) organiseert sinds 1992 een tweejaarlijkse internationale designcompetitie in China, de GDC. Tot vorig jaar richtte de biënnale zich vooral op grafisch ontwerpen, maar vanaf 2009 kijkt men naar een ruimer veld van designdisciplines onder het motto ‘Great Design Communication’. Max Bruinsma zat in de jury.

Beeld: Poster van de tentoonstelling X exhibition, ontworpen door SenseTeam, Shenzhen

Made in China

China is in. De ene na de andere Nederlandse ontwerper reist erheen en komt terug met verhalen over de enorme veranderingen die zich in dat land afspelen, en dat we nog veel van China zullen horen. Je zou haast vergeten dat China al lang zeer aanwezig is in onze dagelijkse omgeving. Fotograaf Semuel Souhuwat (zie ook de eindexamenselectie in Items # 6-2009) ging voor Items naar de buurtwinkel om daar alledaagse gebruiksartikelen die werden geproduceerd in China te fotograferen.

Beeld: pagina uit de beeldbijdrage van Semuel Souhuwat

Taiwan: Druk op design

Jarenlang liet de hele wereld zijn spullen maken in Taiwan, maar sinds China zijn grenzen opende en het kapitalisme omarmde werd het land voor veel producenten te duur. Reden voor de Taiwanese regering om de kenniseconomie binnen te treden. Daarbij moet design een belangrijke rol gaan spelen, en Items-redacteur Marc Vlemmings kon er met drie andere Europese tijdschriften een week lang zien hoe belangrijk.

Beeld: Panlong vaas, Yii Collection. Productie: Shi-ren Lu (Koji pottery). Ontwerp: Chen-hsu Liu

Design in ontwikkeling

Aan ambitie om een designcultuur op te zetten ontbreekt het Indonesië niet. Joost Grootens, gelauwerd grafisch ontwerper, maakte kennis met het prille Indonesische ontwerponderwijs tijdens een werkreis waarin hij drie steden aandeed om lezingen en workshops te geven. “Wat is het toch met dit land, dat wat de vraag ook is het antwoord altijd batik lijkt te zijn?”

Beeld: Muurschildering op het terrein van de kunstacademie van het Institut Kesenian Jakarta. Foto: Joost Grootens.

Portfolio: Maarten Baas

Maarten Baas had instant succes na zijn afstuderen in 2002. En hij is ons in de jaren daarna blijven verrassen, want hij verkiest creatieve vrijheid boven gemakkelijk succes. “Ik wil communiceren door beelden.”

Beeld: Rocking Chair Black van Maarten Baas, uit de collectie Clay Furniture, 2006

En bovendien:

Updates over o.a. Dieter Rams in het Design Museum, het Klokhuis revamped, de Fantasiefabriek en Wongema wordt!
Recensies over o.a.  Design of Racing Cars, The Design Ethos of Dieter Rams en Proeven is koopen: Jac. Jongert 1883-1942
En de columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.

Beeld: De expositie over Dieter Rams in het Design Msueum Londen, foto Woes van Haaften.

Redactioneel: Kapitaalvernietiging

Terug uit het enerverend chaotische China, mijmer je dat je toch in een mooi land leeft – democratisch verdeelde rijkdom, een hoge levensstandaard, een relatief perfect georganiseerde openbare ruimte en vooral: betrouwbare instituties die de nationale en internationale cultuur bevorderen, beschermen en bewaren. Het is een droom waaruit de cultuurbewuste Nederlander steeds vaker ruw ontwaakt. De twee grootste nationale kunstmusea zijn een decennium lang wegens verbouwing gesloten, een nationaal geschiedenismuseum stelt nog voor de opening een genante expositie van Hollands geruzie tentoon, en prestigieuze ontwerpopdrachten eindigen in een moeras van ad-hoc beslissingen en strategische blunders.

Lees hier het Redactioneel.