Items 3 2010

In Items 3 beschrijft Ed van Hinte ontwerpen als coderen; interviewt Chris Reinewald Marjan Unger en spreekt Peter van Kester Michele de Lucchi. Paul Schilperoord schreef een boek over de Volkswagen Kever en vat het samen voor Items. Semuel Souhuwat fotografeerde speciaal voor Items sieraden en hun dragers; en LUST maakte een beeldessay.

Lees hier het Redactioneel.

Overcode

Ed van Hinte over het belangrijkste onderdeel van de taak van de ontwerper: het produceren van een code, die hij via zijn ontwerp, ofwel het medium, overdraagt. De code is het wachtwoord, of ‘wachtbeeld’ dat zich aan anderen meedeelt, om tot het betekenisdomein te worden toegelaten.

Beeld: Op sommige versies van het Coca Cola-blikje staat de oude Colafles afgebeeld: "Vernieuwing moet altijd meevaren met het vertrouwde: soms als verstekeling, andere keren als opvallende dekpassagier", aldus Ed van Hinte.

Marjan Unger: Verliefd op het Sieraad

Nieuwbakken doctor Marjan Unger houdt niet van de hokjesgeest onder musea, galeries, beoefenaars en beschouwers van het sieraad, en pleit voor een “meervoudige partijdigheid” in de sieradenwereld. Een interview van Chris Reinewald.

Beeld: Portret van Marjan Unger, foto Semuel Souhuwat

Het ware verhaal van de Kever

Paul Schilperoord schreef een boek over het ontstaan van de meest populaire auto ooit: de Volkswagen Kever. De ware ontwerper van de Maikäfer was de joodse ingenieur Josef Ganz, die door de nazi’s uit de geschiedenis gewist.

Beeld: Josef Ganz tijdens een testrit in zijn experimentele Volkswagen-prototye, de Ardie-Ganz (1930)

Michele De Lucchi, designer gentile

Premsela en galerie BINNEN presenteren de Italiaanse designer-architect Michele De Lucchi als een pionier van de veranderende industriële cultuur. Peter van Kester sprak met hem over zijn rol als industrieel ontwerper, de invloed van Produzione Privata op zijn industriële praktijk en de rol van design.

Beeld: Schets van Michele De Lucchi voor Hi-Fi set, 1981.

Portfolio: Freedom of Creation

Janne Kyttänen besloot al tien jaar geleden alleen nog producten te maken met de 3D-printer. Met zijn ontwerpbureau Freedom Of Creation en met de FOC Collection ontsloot hij zelf een compleet nieuwe markt. “De investeringen zijn te overzien. Dat is een heel verschil met vroeger, toen je als ontwerper enige tonnen op tafel moest leggen om je product te laten maken.”

Beeld: Detail van de Tabula-Bench van Freedom of Creation

Panta Rhei

Datastromen in een beeldessay van LUST.

Beeld: spread uit de beeldbijdrage van LUST.

Sieraden en hun dragers

Fotoportretten van sieraden en hun dragers door Semuel Souhuwat

Beeld: portret Manon van Kouswijk met hanger van Marc Monzo

En bovendien:

Updates over o.a. Why Design Now? het VitraHaus en Contemplating the Void.
Recensies over o.a.  Pieter Stockmans Design, NSCI, en Chinese cartoons.
En de columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.

Beeld: het VitraHaus, foto Iwan Baan