Creative Amsterdam 2011

Bijlage Items no.3 2011

3 dagen over global entrepreneurship

Met de conferentie Creative Amsterdam was Pakhuis de Zwijger gedurende drie dagen in mei het centrum van de wereld. Ontwerpers en andere creatieven van Nederlandse afkomst, die in het buitenland hun geluk beproefden, kwamen terug om hun ervaringen te delen en advies te geven aan de thuisblijvers. In deze bijlage doen Viveka van de Vliet (veelvuldig in Mexico) en Chris Reinewald (vaak in China) verslag van de conferentie en portretteren ze een tiental sprekers. Ter inspiratie of navolging.

Nederlandse Creatieven: ver van huis in hun sas

Chris Reinewald schetst de reislust van Nederlandse ontwerpers en geeft een impressie van de driedaagse conferentie: Nederlandse creatieven gaan accentloos op in een mondiale design scene.

Wie verandert wie?


Pieter Henket (met Lady Gaga)

Bestaan er alleen maar geslaagde ondernemers? Je zou het haast denken afgaand op wat de sprekers tijdens Creative Amsterdam vertellen. Maar ook zij moesten keihard werken om te verwezenlijken waar ze in geloven. Een verslag van Viveka van der Vliet

11 ontwerpers in den vreemde

In 11 korte portretten stellen in het buitenland werkende Nederlandse ontwerpers uit diverse disciplines zich voor. Wat maakte dat ze hun geluk buiten Nederland beproefden? Hoe hebben ze hun creatieve inzet verenigd met hun zakelijk succes?

Met:
Jeroen Elfferich (cross-media ontwerper bij Ex Machina, Los Angeles US)
Carlien Helmink (manager Studio Jux, Kathmandu, Nepal; Amsterdam, NL)
Pieter Henket (fotograaf, New York, US)
Jorg van den Hoven (Ask4Me Group, Kamworks, Guangzhou, China)
Florian Idenburg (architect, SO-IL, New York, US)
Rem D. Koolhaas (schoenontwerper, Guangzhou, China)
Wilbert Plijnaar (storyboard writer, Los Angeles, US)
Corien Pompe (chief designer colour & material, Volvo, Götenborg, Zweden)
Ahmet Polak (fotograaf, Istanbul, Turkije)
Rafaël Rozendaal (internetkunstenaar, wereld)
Barry Schwartz (creative director, Addikt, Amsterdam, NL; Mumbai, India)

Plus:
de winnaars van de eerste Creative Amsterdam Award: !SYOU sneakers. De eerste !SYOU sneakers zijn in Burkina Faso gemaakt, van lokale materialen en in intensieve samenwerking met lokale creatieve talenten en partners. Een deel van de verkoopprijs gaat naar de deelnemende artiesten, fotografen en designers aldaar.


Jaap Spoorenberg, Merijn ten Thije, !SYOU

www.cultuurfabriek.nl

 

www.creativeamsterdam.nl