Items 3 2011
Items #3 staat in het teken van het thema lezen. Met artikelen over de toekomst van het lezen in het digitale tijdperk; boekontwerpers over boekontwerpen; het stripboek als ruimtelijke verbeelding; en het voortbestaan van glas-in-loodramen als 'beeldverhalen voor het volk'. Daarnaast natuurlijk veel updates, boekrecensies en meer! Bovendien mag Items weer een aantal boeken weggeven: o.a. 20 exemplaren van Tim Enthovens 'Binnenskamers' en 8 exemplaren van 'I Read where I am'.
Lees hier het redactioneel.
Boekontwerpers over het perfecte boek
Hoe denken boekontwerpers over hun vak en hoe pakken ze het aan, een boek vormgeven? Grafisch ontwerper Max Kisman inventariseert zijn boekenkast en vooral de criteria die hijzelf en een aantal van zijn collega-boekverzorgers hanteren voor een goed ontworpen boek.
Lezen in het digitale tijdperk
We lezen steeds minder maar kijken meer, lezen is een sociale bezigheid geworden, we schrijven nauwelijks nog en eerdaags zullen we zelfs niet meer typen. De nieuwe technologie heeft ingrijpende gevolgen voor onze omgang met het geschreven woord. Door Francisco van Jole, journalist en internetspecialist.
Kaders als Kamers
Een strip maken is metselen met plaatjes. Maar veel tekenaars vinden zo’n ‘plaatjesmuur’ helemaal niet inspirerend en gaan liever op zoek naar een meer avontuurlijke manier van verbeelden. En dat levert nieuwe uitzichten en inzichten op. Door Joost Pollmann.
Scholten & Baijings
Scholten & Baijings vestigden de afgelopen tien jaar hun naam met een opmerkelijke reeks meubels, textiel en gebruiksaccessoires. Dit voorjaar werd de expositie ‘Blush – design in full colour’ in SM’s in Den Bosch geopend. Peter van Kester ging kijken en interviewde het ontwerpduo.
Portfolio Job Wouters
Het eigenwijze werk van Letman oftewel Job Wouters is de laatste jaren letterlijk overal te zien: als theateraffiche, partyflyer, in galeries of als onderdeel van een kunstenaarsboek. Harmen Liemburg ging bij hem op bezoek in zijn studio in Amsterdam: “Letteren is een prettige staat van zijn.”
Beeldessay: het verhalende raam
Eeuwenlang fungeerden de ramen in katholieke kerken als monumentale plaatjesboeken voor ongeletterde gelovigen die niet zelf het Kerklatijn mochten lezen, maar zo wel de Bijbelverhalen uitgebeeld zagen. Ondanks de ontkerkelijking bestaat het verhalende raam nog, getuige de moderne versies in dit nummer.