Items 4 2011

In Items #4 uitgebreid aandacht aan Wim Crouwel, met een rijke bloemlezing citaten van en over Crouwel, samengesteld door Frederike Huygen. Daarnaast het portfolio van Erik Kriek, interviews met Richard Sennett en Ed Fella, en veel meer.

Wim Crouwel: Een carriere in citaten

Als Wim Crouwel ‘spraakmakend’ wordt genoemd, gaat het niet alleen over zijn grafische werk, maar ook over hoe hij dat een werkzaam leven lang van stevige uitspraken heeft voorzien. Wim Crouwel in eigen woorden, en die van anderen, uitgekozen door Frederike Huygen.
Met beeldcitaten uit Crouwels oeuvre.

Richard Sennett

De Amerikaans-Engelse socioloog, stedenbouwkundige en cellist Richard Sennett gaf in juni de Premselalezing van dit jaar. Max Bruinsma zocht hem op in Lon- den, en praatte met hem na. Over de gevaren van computer assisted design, het belang van open syste- men en de noodzaak voor weten- schappers om ook in de praktijk te werken.

Foto: Thomas Struth

Lof der Nutteloosheid

Een beeldverhaal over de randen van het nut: functionele nutteloosheid en de vergeefs- heid van elk doelmatig design. Door Max Bruinsma.

Foto: Shelf van Daniel Eatock

Spelen

Ed van Hinte ging op zoek naar ‘paaseieren’, de verborgen en soms openlijke speelsheid van hedendaags design en archi- tectuur. Een trappenhuis als experience, een prullenmand als game. Het aangename met het nuttige verenigd.

Foto: Maurice Boyer

Ed Fella

Als hij niet in zijn piepkleine kantoortje op CalArts, de aca- demie bij Los Angeles, zit reist voormalig commercial artist en grafisch ontwerper Ed Fella Amerika en de wereld rond om zijn briljante droedels te tonen en letters te verzamelen. Harmen Liemburg ontmoette hem in Chaumont.

Portfolio Erik Kriek

Illustrator, stripmaker, grafisch ontwerper, typograaf en muzikant Erik Kriek, bekend van ‘Gutsman,’ is overal: De Volkskrant, VPRO gids, Vrij Nederland, Hollands Diep en Onze Taal. Zijn werk werd drie jaar geleden bekroond met de Stripschapsprijs. Joost Polman portretteert hem.