Items 4/5 2012

Dutch Design Graduates 2012

Traditiegetrouw maakt ITEMS jaarlijks een selectie uit de eindexamenpresentaties van Nederlandse en Vlaamse ontwerpopleidingen. Ook dit jaar gingen onze scouts de academies af – het resultaat zie je in het dubbeldikke eindexamennummer met twee verschillende covers.

Dutch Design Graduates

ITEMS’ selectie uit de nieuwe lichting ontwerpers die dit jaar afstudeerde aan de academies in Nederland en Vlaanderen wordt gepresenteerd in dit dubbelnummer. Een stoel die het maken van een stoel in een ander licht zet; een stof die zijn patroon ontleent aan hoe textiel vervuilt; een beeldverzameling die het effect van het verzamelen van beelden in de media thematiseert; en heel veel meer.

(Na) Het Grote Eindexamen

Het Grote Eindexamen is een belangrijk fenomeen. Op de academies dient het als meesterproef: het moet bewijzen dat de student in staat is om zijn eigen ideeën vakkundig te vertalen naar ontwerpwerk. Robbert van Strien zet alles in perspectief en gaat op zoek naar een antwoord op de vraag die veel afstudeerders bezighoudt: wat nu?

Groene designcases

In dit artikel van Floor van Essen (BNO) komen Mieke Meijer, Tjeerd Veenhoven, en Saskia van Drimmelen en Margreet Sweerts aan het woord over het hoe en waarom van hun project. Ze verschillen sterk van elkaar maar blijken één drijfveer gemeen te hebben: het bewerkstelligen van bewustwording.

Onderzoek & Design in een complexe wereld

De wereld wordt steeds complexer, en de ontwerper van de toekomst zal in zijn werkwijze met dit gegeven om moeten kunnen gaan. Kees Dorst ziet hierin een fundamentele uitdaging voor het ontwerponderwijs op academies en universiteiten wereldwijd, en gaat in op een vernieuwend onderzoek- en ontwerpexperiment dat werd uitgevoerd aan de University of Technology in Sydney, Australië. 

1, 5, en 10 jaar later

Julie de Graaf sprak, respectievelijk 1, 5 en 10 jaar nadat hun eindexamenwerk door ITEMS werd geselecteerd, met de ontwerpers Afra Klinkenberg, Berber Soepboer en René van Engelenburg.

Bovendien in Items 4/5

De column van Ron Kaal / De goudmijn van André Thijssen / Interessante aanbiedingen en meer!