Items 1 2012

Revaluation

De eerste Items in de nieuwe vormgeving van Almanak. De thematitel 'Revaluation' verwijst naar de nieuwe vorm – een nieuwe interpretatie van ons dertigjarige tijdschrift – en naar de inhoud. Naar aanleiding van Lars Spuybroeks boek The Sympathy of Things interviewde Bernard Hulsman de auteur en schreef Items hoofdredacteur Max Bruinsma een essay over nieuwe relaties tussen industrie en ambacht. Een revaluation van oude design memes en methodes in een andere tijd.

Lars Spuybroek over The Sympathy of Things

In 2009 sloot architect Lars Spuybroek zijn bureau NOX. Hoewel de ontwerpers van NOX pioniers van de digitale non-standaard architectuur waren en een aantal spraakmakende ontwerpen op hun naam hadden staan, besloot Spuybroek (1958) te stoppen met ontwerpen en zich te richten op doceren en schrijven. Hij werd hoogleraar architectonisch ontwerp aan Georgia Tech in Atlanta (VS) en schreef het onlangs verschenen boek The Sympathy of Things. “De architectuur heeft een pauze nodig, en liefst een heel lange”, stelt hij in het e-mailinterview met Bernard Hulsman.

Bram de Does’ ornamentale experimenten

Bram de Does is internationaal bekend als ontwerper van de letters Trinité (1982) en de Lexicon (1992). Minder bekend zijn De Does’ Kaba ornamenten, die hij in 1987 voor eigen gebruik liet graveren en gieten. Met die zes loden ornamentjes zijn in boekdruk oneindig veel vignetten, randen en patronen samen te stellen. Een digitale versie ervan, later geproduceerd door Matthias Noordzij, bracht De Does tot Kaba-structuren, een uitgave die eind vorig jaar in de Bantammerreeks van De Buitenkant verscheen. Een portret van Mathieu Lommen.

Industrie op menselijke maat

De wereldwijde industrie heeft ons vervreemd van de herkomst van onze spullen en van het maken, vandaar het groeiende verlangen in de westerse cultuur naar het lokale en naar ambachtelijke handwerk. Kleinschalig, plaatselijk en ambachtelijk is goed voor het milieu, schept en benadrukt sociale binding en biedt economische veiligheid. Maar met de huidige stand van de technologie kan ambacht ook industrieel worden gerealiseerd. Door Max Bruinsma.

Metaalmanufacturen op zoek naar nieuwe betekenis

Aflevering twee van een serie over manufacturen die proberen aansluiting te vinden bij een nieuw, jonger publiek door samen te werken met ontwerpers van naam. Het tweede deel inventariseert een selectie van Europese metaalmanufacturen. 
Door Peter van Kester.

Bovendien in Items #1

Ontwerper/ondernemer Paul Smith / Het portfolio van Almanak / De column van Ron Kaal / De goudmijn van Maarten Baas / En natuurlijk mooie aanbiedingen en meer!