Items 3 2012

Cultural Identity

Items #3 staat in het teken van culturele identiteit. Hoe vorm te geven aan dit vlottende begrip dat allang niet meer de consensus van de oude culturele elite weerspiegelt? Marie-Leen Ryckaert onderzoekt het museumgebouw als logo en Bas van Lier bespreekt de nieuwe huisstijl van vijf culturele instellingen, nationaal en internationaal.

Nieuwe helderheid

Het culturele veld vraagt in deze meer dan ooit om helderheid en houvast. De forse bezuinigingen en de eis om voor eigen inkomsten te zorgen, nopen kunstinstellingen ondubbelzinnig duidelijk te maken dat ze er zijn en wat ze te bieden hebben. Voor gecompliceerde, al te gelaagde en experimentele visuele identiteiten is even geen ruimte. Door Bas van Lier.

Glasmanufacturen

Aflevering vier van een serie over manufacturen die proberen aansluiting te vinden bij een nieuw, jonger publiek door samen te werken met ontwerpers van naam. Het vierde deel inventariseert een selectie van Europese glasmanufacturen.

Bovendien in Items #3

Ontwerper/ondernemer Stedelijk Museum, Mevis & Van Deursen / Het portfolio van Erik Klarenbeek/ De column van Ron Kaal / De goudmijn van Steven de Cleen / Interessante aanbiedingen en meer!

Het architect effect

In minder dan een week tijd openden dit voorjaar twee nieuwe Nederlandse museumgebouwen hun deuren; EYE in Amsterdam en Kaap Skil op het Waddeneiland Texel. Ze zijn zeer verschillend: het eerste is uitgesproken monumentaal en ostentatief, het tweede eerder subtiel en bescheiden. Beide gebouwen vertegenwoordigen een keuze voor een bepaalde culturele identiteit. Door Marie-Leen Ryckaert.