De ontwerper als vormvoorbereider

Wim Crouwel, 03 november 2008

In 1973 sprak Wim Crouwel bij zijn inauguratie als bijzonder hoogleraar Industriële Vormgeving in Delft een rede uit onder de titel 'Vormgeving – door wie?' Ter gelegenheid van Crouwels 80ste verjaardag publiceerde Items de rede opnieuw, in verkorte versie.

In zijn rede ontwikkelt Crouwel een pleidooi voor een ontwerphouding die zich meer op 'vormvoorbereiding' concentreert dan op de definitieve vorm van een product. "Ik meen dan ook dat vormstudie vooral moet worden opgevat als het zoeken naar de uitgangspunten en principes die vormgeving mogelijk maken. Dan zullen we op het punt zijn aangekomen dat de uiteindelijke vorm door iedereen zelf zal worden gegeven, waardoor we niet langer machteloos hoeven toe te zien."

... reageer