Legends inspire new icons

Fritzi Ponse, 03 november 2011

60 jaar Industrial Design aan de KABK

Tijdens de tentoonstelling ‘Legends inspire new icons’ is werk te zien van legenden als Frans de La Haye, Gerrit Rietveld en Friso Kramer, en van aanstormend design talent van de Post Graduate Course Industrial Design aan de KABK in Den Haag. De eerste opleiding in Nederland voor industrieel ontwerpen viert haar 60-jarig bestaan met een overzichtstentoonstelling in de Koninklijke galerie van de KABK van 4 tot en met 24 november 2011. De opening vindt plaats op vrijdag 4 november om 16.00 uur.

Post Graduate Course Industrial Design toont met de overzichtstentoonstelling niet alleen de ontwikkeling van de opleiding zelf, maar biedt ook een historisch perspectief op het industrieel ontwerp in Nederland in brede zin. Verschillende belangrijke ontwerpers als Friso Kramer, Wim Rietveld en Kho Liang Ie waren als docent of student betrokken bij de opleiding. Concept en tentoonstellingsontwerp zijn ontwikkeld door de huidige studenten.


De Kegel lantaarnpaal van Friso Kramer is een vertrouwd ontwerp dat onlosmakelijk is verbonden met het Nederlandse straatbeeld.

De opleiding werd zestig jaar geleden opgericht om een brug te slaan tussen de industrie en techniek, en de creatieve auteurskant van het ontwerpvak. Deze visie vormt nog steeds de basis voor het inhoudelijk programma van de opleiding. Voor afgestudeerde bachelors met een technisch of kunstdiploma op zak die zich breder willen ontwikkelen, is de driejarige opleiding nog steeds de enige in Nederland.

Legends inspire new icons’ wordt geopend op vrijdag 4 november 2011 om 16.00 uur in de galerie van de Academie aan de Prinsessegracht 4 in Den Haag.

In Items #6 publiceert Jacob de Baan, coördinator van de Post Graduate Course Industrial Design, een stuk naar aanleiding van gesprekken die hij voerde met diverse 'legends' zoals Rokus Blokland en Friso Kramer.

IJ-Lamp van Jacob de Baan is een duurzaam massaproduct en bestaat uit kunststof onderdelen die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. De kappen worden in Nederland geproduceerd en zijn licht van gewicht en passen in elkaar, zodat bespaard wordt op transportkosten. De toegepaste kunststof gaat lang mee en kan vrijwel volledig worden hergebruikt. De lamp was genomineerd voor de DOEN|MATERIAAL Prijs 2011.
 

... reageer