Dutch Design in IKEA vóór Jongerius

Chris Reinewald, 22 februari 2011

Chris Reinewald nuanceert in zijn ingezonden brief de opmerking van Timo de Rijkin Items 6-2010 over de collectie die Hella Jongerius voor IKEA ontwierp.

Dutch Design in IKEA vóór Hella Jongerius

“Hella Jongerius’ Jonsberg vazen [ontworpen voor IKEA] waren [ ] een toetsing van het bestaansrecht van Dutch Designideeën in de wereld van winkelstraat en verzendcatalogus”, stelt Timo de Rijk wat plompverloren in zijn beschouwing over Jongerius’ expositie in Items 6-2010. Hij lijkt te willen zeggen dat Dutch Design zich pas vanaf dat moment ging bewijzen in de ‘echte’ wereld. Dat ligt toch wat anders.

De opdracht die Jongerius in 2005 van IKEA kreeg paste in de derde PS Collectie die IKEA uitbracht, en heeft juist zeer weinig van doen met het conceptuele Dutch Design – die van Droog toentertijd. Nadat de eerste PS collectie in 1995 tijdens de Salone van Milaan insloeg als een bom, lijken deze designcollecties behalve als productontwikkeling ook bedoeld te zijn om negatieve imago’s van IKEA – plagiaat, gierigheid – te corrigeren. IKEA werd in de Zweedse media geassocieerd met onoorbare praktijken van producenten in derde wereldlanden: kinderarbeid, milieuvervuiling en wurgcontracten. Gezien Jongerius’ eerdere derde-wereldprojecten met masterstudenten van de Design Academy was zij een geschikte kandidaat voor de derde IKEA PS collectie. Daarin ontwierpen ook andere designers ‘eerlijke interculturele’ producten, vaak in samenspraak met lokale ambachtslieden.
Welbeschouwd is Jongerius een a-typische ontwerper bij IKEA omdat zij zich zelden richt op massaproductie, iets wat de Nederlandse IKEA-ontwerpster Monika Mulder wel deed en doet. Eigenlijk was het Mulder die al in 1999 iets van Dutch Design bij IKEA binnenbracht. Door haar opleiding aan de Design Academy had Mulder – naar eigen zeggen – leren denken in productieconcepten, wat goed van pas kwam bij IKEA.
Lees verder op designhistory.nl over de rol die de verschillende PS Collecties van 1995, 1999 en 2005 speelden binnen en buiten IKEA.
 

... reageer