Sta op je recht: Ex Parte bevel

Frank van 't Geloof, 23 februari 2011

Ex-Parte bevel dringt goedkope kopieën terug

Jurist Frank van 't Geloof bespreekt voor Items.nl met regelmaat juridische uitspraken die voor ontwerpers van belang zijn. In deze editie: het nieuwe Ex Parte bevel.

Verleden jaar waren er verschillende bedrijven die kopieën van de Koraalvaas van Norman Trapman te koop aanboden. Daartegen is steeds direct gerechtelijk opgetreden. Los van het feit dat je als ontwerper niet wilt dat een ander met jouw veren gaat pronken, waren de kopieën laagwaardiger uitgevoerd en daardoor veel goedkoper dan de originele vaas. Het origineel is van porselein, terwijl de kopieën van aardewerk waren. Ze deden dus afbreuk aan de uitstraling van het ontwerp en daarmee ook aan het imago van de ontwerper.

In één van de gevallen is ingegrepen door middel van een zogenaamd ‘ex parte bevel’. Dat is een relatief nieuwe mogelijkheid om op te treden tegen inbreuken. Je kunt de rechter via deze procedure verzoeken binnen een dag een bevel op te leggen aan de inbreukmaker om te stoppen met het maken van nog meer inbreuken. Dat bevel kan worden afgedwongen met dwangsommen. Als het betreffende auteursrecht geschonden wordt nadat het bevel gegeven is, dan moet de inbreukmaker per inbreuk de dwangsom betalen.

Dit is een goede manier om verdere schade te voorkomen, omdat de inbreuken er meestal direct door stoppen. En voorkomen is beter dan schade verhalen, want dat laatste wil nog wel eens lastig zijn bij inbreuken op auteursrechten. Het is namelijk niet eenvoudig te bewijzen dat een inbreuk ook werkelijk en direct tot schade heeft geleid. Dat is vaak wel aannemelijk, maar niet bewijsbaar. Als de inbreuken niet gestopt worden, dan is ook het innen van dwangsommen eenvoudiger dan het verhalen van schade. De hoogte van de dwangsommen staat vast, en dat er inbreuk gemaakt is, is meestal wel aan te tonen. Nadeel is dat, als je de stap neemt een dergelijk bevel te vragen, je bijna altijd vervolgprocedures zult moeten voeren, en meestal meer dan één.

Maar groot voordeel is dat als je de koraalvaas nu ergens koopt, het ook de enige echte is.

Frank van 't Geloof is advocaat bij Adriaanse De Meijer Advocaten, Amsterdam

... reageer