Google Helvetica

Max Bruinsma, 01 april 2011

Een vriendelijke pesterij

Wie vandaag 'Helvetica' intikt op Google wacht een verrassing.

Letter-afficionado's zullen er waarschijnlijk onpasselijk van worden, en sommigen zal het misschien niet eens opvallen, maar Google geeft vandaag een zeldzaam commentaar op de inhoud van een zoekopdracht, en drijft de spot met het oer-zwitserse lettertype van Max Miedinger uit 1957. Vooral sinds de bijna-heiligverklaring ervan in de veelbesproken film van Gary Hustwit, enkele jaren geleden, lijkt de positie van Helvetica als ultiem schreefloos lettertype onaantastbaar. Eén ding wordt uit Google's 1 aprilgrap onontkoombaar duidelijk: dat Comic Sans geen goede letter is voor de kleine corpsen waarin gewoonlijk zoekresultaten worden weergegeven.

... reageer