De Nieuwe Helvetica!

Max Bruinsma, 01 april 2011

Een klassieke aprilgrap

“We hebben de typografie opgelost.” Het is een niet geringe pretentie die de lancering van het nieuwe font Sonoran van ontwerpers Robin Nicholas and Patricia Saunders begeleidt.

Volgens het bericht op designblog IDSGN gingen beide letterontwerpers de uitdaging aan om een van de meest gebruikte lettertypes ter wereld te verbeteren: Helvetica. Waar kennen we die ontwerpers ook alweer van? Oh ja, van Arial, de Helvetica look alike die standaard op alle Windowscomputers is geïnstalleerd. Ze presenteren nu een font dat “Helvetica’s fouten recht zet.” Zo tekende Max Miedinger in zijn oorspronkelijke ontwerp van Helvetica, in navolging van klassieke grotesken als Akzidenz, een ‘spoor’ in de ‘G’, die latere ontwerpers zoals Massimo Vignelli “nogal irritant” vonden. Volgens het bericht vindt Vignelli, de Amerikaanse Crouwel, Sonoran dan ook “een godsgeschenk.” Die accolade van een design-ikoon zal de verkoop van Sonoran zeker stimuleren, net als de aankondiging van Microsoft dat ze Sonoran vanaf Windows 7.1 gaan installeren als default font. Dat is, als het vanaf maandag beschikbaar komt, zoals IDSGN meldt.

Dat zit er niet in, want het bericht is een goed opgebouwde 1 april grap. Wie een blik op het sample werpt dat het bericht begeleidt ziet grote overeenkomsten met Arial, en zoals ook diverse commentatoren op IDSGN opmerkten: de ‘R’ van Sonoran is duidelijk een stap achteruit ten opzichte van de Helvetica ‘R,’ die door velen gezien wordt als onverbeterbaar goed. Misschien had de naam van het nieuwe font al achterdocht moeten oproepen: Sonora is de naam van een nogal barre woestijnsoort, en Sonoran een font-verbetermodule waar IBM patent op heeft.

... reageer