Come together

Max Bruinsma, 21 juni 2011

Bijeenkomst over cultuurbezuinigingen

In de aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op 27 juni, is het een goed idee om de talrijke, onafhankelijke acties te verenigen, en samen te komen om verschillende strategieën en protestacties te bespreken. Dat gebeurt op donderdag 23 juni, van 19:00 tot 22:00, in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De locatie is niet toevallig, want al blijft het museum zelf relatief buiten schot, Amsterdam is de zwaarst getroffen stad als het gaat om culturele organisaties en cultuurmakers die de steun van het Rijk voor hun werk dreigen te verliezen. Naar aanleiding van de aankondiging van die potentieel desastreuze bezuinigingen in de kunstsector, die staatssecretaris Halbe Zijlstra op 10 juni bekendmaakte, is in heel Nederland een groot aantal initiatieven opgezet. Deze onafhankelijke acties betuigen steun aan de instellingen en fondsen die in het nieuwe Cultuurplan worden afgeschaft. 

Op 23 juni, tijdens een town hall meeting in het Stedelijk Museum, zullen diverse sprekers hun visie geven op de geplande cultuurbezuinigingen. Zij vertellen over hoe zij erdoor getroffen worden en wat de gevolgen van deze maatregelen kunnen zijn voor de beeldende kunsten in Nederland. Daarnaast is er gelegenheid om ideeën uit te wisselen over de stappen die de beeldende kunstsector de komende maanden zou moeten nemen.

Met o.a.: Ellen de Bruijne (galerie Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam), Jeremiah Day (kunstenaar, Amsterdam), Ann Demeester (directeur de Appel arts centre, Amsterdam), Eric Jan van de Geer (kunstenaar, woordvoerder Schuilen in het Rijks), Melvin Moti (kunstenaar en tutor bij De Ateliers, Amsterdam) en Marianna Versteegh (algemeen secretaris Kunsten ’92).

Voor meer informatie, zie www.stedelijk.nl

Voor een overzicht van alle acties, zie www.schadekaart.nl

Beeld: Affiche van Wild Plakken (Rob Schöder, Lies Ros) uit 1993, een protest tegen een eerdere aanslag op het Nederlandse cultuurbestel.

Locatie

Café Stedelijk Museum
Amsterdam

... reageer