The Weight of Colour

Fritzi Ponse, 05 april 2012

Een lofzang over kleur

The Weight of Colour is een internationale manifestatie over de invloed en de waarde van kleur in onze leefwereld. Het is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving, dat in 2012 zijn veertig jarig bestaan viert. De manifestatie is een samenwerking met het EYE Film Instituut Nederland, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Rijksmuseum. The Weight of Colour vindt gedurende het jaar op diverse locaties plaats, met een zwaartepunt in de week van 10 tot en met 17 april 2012.

UItgelicht: lezing That Magic Lantern We Call the Sun op 13 april
Michael Taussig (1940), antropoloog en auteur van What Color Is the Sacred?, geeft op 13 april een lezing in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, getiteld: That Magic Lantern We Call the Sun. Taussig onderzoekt waarom Europeanen vaak een afkeer hebben van levendige kleuren in tegenstelling tot de rest van de wereld. In zijn boek What Color Is the Sacred? verklaart hij deze scheiding tussen ‘chromofoben’ en ‘chromofielen’ aan de hand van het koloniale verleden, dat ertoe heeft geleid dat vooral felle kleuren in het Westen verbonden worden met primitiviteit.

Verder op het programma:
- een gesproken column van Bianca Stigter en Peter Delpeut over kleur in een door hen uitgekozen kunstwerk
- presentatie van een paragraaf uit Willem Beurs’ 'De Groote Waereld in t ‘Kleen Geschildert', samengesteld door Arie Wallert (Rijksmuseum) en Dirk Vis, vormgegeven door Hansje van Halem.
De moderator is Dirk van Weelden.

Items lezersactie
Items abonnees kunnen gebruikmaken van een speciale aanbieding en betalen €10,00 in plaats van €12,50 toegang voor deze lezing. Interesse? Stuur een mailtje met je abonneenummer naar info@weightofcolour.com o.v.v. 'reservering lezing Taussig'.

Lezing That Magic Lantern We Call the Sun
20:00 uur
Oude Lutherse Kerk
Singel 411
Amsterdam
 

... reageer