Graphic Design Festival Breda - 1

Viveka van de Vliet, 05 augustus 2012

Graphic Design Festival Breda (GDFB) is een tweejaarlijks internationaal festival over grafisch ontwerp. Van 19 t/m 23 september laat het de kracht en invloed zien van visuele communicatie in onze hedendaagse beeldcultuur door middel van exposities, lezingen, performances, urban interventions, masterclasses en workshops van zo’n 125 internationale ontwerpers.

Het thema van dit jaar is 'visual storytelling'. Door de enorme hoeveelheid visuele prikkels om ons heen, is tegenwoordig het gebruik van beeld alleen niet meer voldoende. Nieuwe tactieken zijn nodig om te zorgen dat mensen informatie begrijpen en onthouden. Daarom grijpen ontwerpers terug op de manier die we sinds de prehistorie gebruiken om kennis over te dragen; de ontwerper als verhalenverteller. In de aanloop naar het GDFB 2012 portretteert Items in een wekelijkse serie zeven ontwerpers die zich presenteren tijdens het festival.

Deel 1: Letterproeftuin

Op vrijdag 21 september houden de initiatiefnemers van Letterproeftuin een lezing in het Huis voor Beeldcultuur. Letterproeftuin is een site specific grafische drukwerkplaats; de ideale werkplek, volgens de bedenkers, grafisch ontwerpers Yorit Kluitman, Timon van der Hijden en Jaron Korvinus. In hun reizende werkplaats wordt  ambacht gemixt met hedendaagse techniek.

Letterproeftuin is geboren uit een passie voor drukwerk waarbij ambacht wordt gecombineerd met nieuwe technologieën. De initiatiefnemers van Letterproeftuin nodigen andere ontwerpers uit om achter hun beeldscherm vandaan te komen en hun handen weer vuil te maken, samen te werken, elkaar te inspireren, kennis te delen, keihard te werken en plezier te maken. In deze grafische speeltuin is alles aanwezig waar ontwerpers hun vingers bij aflikken: verf, inkt, veel papier, een etspers en lasersnijder. Letterproeftuin vormt zodoende een tegenreactie op de snelle online design tools.

Naast hun lezing op 21 september delen de ontwerpers van letterproeftuin tijdens het festival dagelijks hun ervaringen en kennis met het publiek in de vorm van demonstraties en workshops. Ze nodigen daarnaast drie internationale ontwerpers uit om in de werkplaats te komen werken: Alexandre Viault en Benoît François van Fizzz Bzzzz uit Parijs en Nathan Cowen uit Berlijn.

Zij zijn gekozen vanwege gemeenschappelijk kenmerken als een hands on mentaliteit en de voorkeur voor het experiment in hun werk. “We laten letterlijk het creatieve maakproces zien tot aan de uiteindelijke tentoonstelling waar het publiek de werken kan kopen. Je ziet het experiment, de mislukkingen, het hele proces in plaats van slechts het uiteindelijke werk in een lijstje aan de muur van een galerie”, zegt Jaron Korvinius.

De eerste Letterproeftuin ontstond in 2010 in de expositieruimte van hun eigen Rotterdamse studio. Ze  hadden de werkplaats ingericht alsof het een fabriekslijn betrof. Er was een papierlab waarbij met gekleurde pulp en sjabloontechnieken direct posters ontstonden. De zin: “Bij het ter perse gaan van deze tekst was de opdruk nog niet bekend”, inspireerde een ontwerper om de tekst op alle mogelijke manieren te reproduceren: als zeefdruk, gegutst, stencil gesneden, gespoten, als stippentekening. Daarna volgden twee edities totdat Dennis Elbers van het Graphic Design Festival Breda hen vroeg zich tijdens het festival in Chaumont van dit jaar te presenteren (zie ook Items #3, 2012). Drukwerk maken van lasergesneden hout was het uitganspunt. Voor de vormgeving van de ruimte lieten de Letterproeftuinontwerpers zich inspireren door de Italiaanse kunstenaar Enzo Ragazzini die voor Museo Guatelli zijn enorme verzameling werktuigen presenteerde als een systematische installatie. Met hout hadden de ontwerpers een modulair uitgelaserd systeem van vormen op de wand uitgezet. Met al deze vormen werden in telkens nieuwe composities affiches gedrukt. Elke dag bestond uit een snelle flirt met andere ontwerpers die zij uitnodigden om bij hen te komen werken. En dat gaan zij nu ook doen met de internationale ontwerpers die ze dit jaar voor het GDFB uitnodigen.

www.letterproeftuin.com
www.graphicdesignfestival.nl

Beeld: Letterproeftuin in La Fabrique, Chaumont 2012 (Foto: Max Bruinsma)

 

Locatie

Huis voor Beeldcultuur
Reigerstraat 16
4811 XB Breda
tel: 076 751 49 00
e-mail: info@huisvoorbeeldcultuur.nl

Route

 

 

 
... reageer