Jan van Toorn 80

Redactie Items, 18 mei 2012

Heruitgave Spruijt kalender 1972

Op zaterdag 19 mei werd de tachtigste verjaardag van Jan van Toorn gevierd in de Lutherse Kerk in Amsterdam en bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ter gelegenheid van zijn verjaardag is Van Toorns Mart.Spruijt kalender voor 1972 heruitgegeven, geactualiseerd voor 2013.

De 'mensenkalender' is een van de meestbesproken kalenders uit de Nederlandse grafisch ontwerpgeschiedenis. Datzelfde jaar, in november 1972, zouden Van Toorn en Wim Crouwel hun beroemde debat over de essentie en moraliteit van het grafisch ontwerpen houden. Het initiatief om dit monumentje opnieuw uit te geven komt van Mark Schalken van De Ruimte ontwerpers, in samenwerking met Els Kuijpers, uitgeverij [Z]OO producties, drukkerij Mart.Spruijt, BNO en Premsela.

De geactualiseerde herdruk is Jan van Toorn feestelijk aangeboden na een programma waar Els Kuijpers, Rick Poynor, Lies Ros en Mark Schalken spraken over engagement in het grafisch ontwerpen en Van Toorns rol als inspirator en grafische gids op dat gebied. Bij Bijzondere Collecties, waar Van Toorn in 2008 zijn archief onderbracht, was op deze zaterdagmiddag een kleine tentoonstelling te zien van de kalenders die Van Toorn ontwierp voor Spruijt en ander drukwerk van de meester van de beeldredactie.

De kalender is te koop bij Nijhof & Lee bij Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.

Beeld: pagina's uit de 'Mensenkalender' 1972/73, uit: Rick Poynor, Jan van Toorn, critical practice, 010 publishers 2008

... reageer