Jan van Toorn ontvangt eredoctoraat

Els Kuijpers, 21 oktober 2011

Op 1 juli 2011 ontving Jan van Toorn een eredoctoraat van het Royal College of Art.

Eredoctor Jan van Toorn verlaat het podium in de Royal Albert Hall na afloop van de ceremonie
 

Om daarbij aanwezig te zijn, was een mooie ervaring. Naast het plezier om naar Londen te gaan en voor even gast te zijn op een feest van een van de toonaangevende kunstscholen in de wereld, maakte de bijeenkomst indruk met de manier waarop een dergelijk instituut bouwt aan de eigen reputatie en daarmee van allen die er deel van uitmaken.

De Engelsen weten hoe je dat doet. Met wit en tegelijkertijd utterly serious: een ceremonie in de negentiende-eeuwse Albert Hall, als groteske maar beroemde opvolger van Paxtons Crystal Palace in het Britse collectieve geheugen gebeiteld; een publieke, enigszins carnavaleske optocht met fijne hiërarchische intellectuele stratificatie van honorary doctorates, honorary fellows, senior fellows en fellows; traditionele gowns, ook voor de graduates, met tal van felgekleurde merktekens ter onderscheiding van positie en functie.

Ceremonieel en protocol, prijzen en festiviteiten, het zijn kortom de uitingen van een traditie die weet dat het symbolisch kapitaal van een samenleving – ook dat van een kunstschool – van levensbelang is voor ons allen, onderhoud behoeft en dus op gezette tijden publiek gemaakt moet worden. Dat is de ware reden waarom reputatie zo belangrijk is. Niet om er mee te pronken, maar om hem in te zetten. Om macht te ontwikkelen om in tijden dat het nodig is, zoals de onze, de onafhankelijke academische vrijheid te kunnen bewaken.

Van die politiek bewuste mentaliteit – misschien ook de reden dat de actualiteit van Van Toorns werk hier goed herkend wordt – kunnen wij nog wat leren. Het verre van traditionele oordeel eert niet de ‘staatsman’ Van Toorn, maar de rebel, wiens body of work (...) does nothing less than liberate graphic designers from being slaves to the grid – visually and philosophically.


Sir Terrance Conran, provost RCA, overhandigt Jan van Toorn de bul van het eredoctoraat;
links public orator professor Jeremy Myerson
 

 

... reageer