558 Hollandse kabinetten

Viveka van de Vliet, 03 mei 2012

Sara van der Heide schilderde haar eerste Hollandse kabinet op 14 oktober 2010, de dag dat het minderheidskabinet Rutte met gedoogsteun van de PVV werd geïnstalleerd. Elke dag voegde ze er een nieuwe waterverfwerk aan toe. Na 558 dagen en tekeningen kwam daar een eind aan: het kabinet Rutte viel op 23 april 2012. De gevarieerde serie ‘Hollands Kabinet’ is nu in zijn geheel te zien tot 1 juli in het Van Abbe Museum.

Het sterke aan het project van Sara van der Heide is dat zij iets opbouwt waar de huidige politiek juist iets afbreekt. Het kabinet Rutte ging ten onder tot er niets meer van over was, terwijl de serie kabinet-tekeningen met de dag groeide tot het een rijke en gevarieerde collectie oer-Hollandse opbergmeubels opleverde in verschillende soorten, maten en kleuren.

Beeld: Hollands kabinet dag 316.

Van der Heide (1977, Zuid-Korea) die vaker in tekeningen en schilderijen commentaar levert op nieuws in tijdschriften, op tv en in kranten, bestudeerde de oorsprong van het opbergmeubel. Haar verraderlijk lichtvoetige tekeningen tonen houten kabinetten die in de 16de eeuw via Azië en Spanje in Nederland terecht kwamen. Hier fungeerden ze eeuwenlang als belangrijk meubelstuk in onze huishoudens, waar dierbare objecten, belangrijke papieren, luxe voorwerpen of linnengoed in werden bewaard. Van der Heide legde ook rijk gedecoreerde of met ivoor ingelegde kabinetten op papier vast, die tijdens de koloniale tijd werden geproduceerd in Zuid-Afrika, Indonesië, India en Amerika. Doordat zij op een subtiele manier de genealogie van het Nederlandse meubelstuk toont, maakt ze de pluriforme en koloniale geschiedenis zichtbaar. Dat brengt je meteen op de vraag: ‘Wat is eigenlijk Hollands?’

De kabinetten die tussen 14 oktober 2010 en 23 september 2011 zijn getekend, waren al te zien tijdens een performance op 23 september 2011 in het Concertgebouw: ‘Hollands Kabinet and the Weather Forecast’. Hierbij werden alle tekeningen achter elkaar geprojecteerd en voorzien van live voorgelezen weersverwachtingen uit de krant van die dag. Dat het regende toen Van der Heide Kabinet 1 op 14 oktober 2010 schilderde, is veelzeggend.

Beeld: Hollands kabinet dag 425.

Beeld onder: Overzicht Hollandse kabinetten in het Van Abbe museum. Foto: Peter Cox.

Locatie

Van Abbe Museum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
 

... reageer