Nominaties DOEN | Materiaalprijs 2012

Redactie Items, 09 juli 2012

Slakkenpoep-linoleum, houtskool-diamanten en elektriciteit opwekkend servies. Het zijn enkele voorbeelden van genomineerde ontwerpen voor de DOEN | Materiaalprijs 2012. De jury selecteerde achttien ontwerpen uit de 77 inzendingen die dit jaar werden ontvangen. Alle werken zijn van 20 tot en met 28 oktober te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

Een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen, een variëteit aan nieuwe materialen en toepassingen, veel diepgravend eigen onderzoek met verrassende en originele ontwerpen als resultaat. Dat en meer concludeerde de commissie van deskundigen onder voorzitterschap van Items hoofdredacteur Max Bruinsma.

DOEN | Materiaalprijs is een jaarlijkse prijsvraag voor architecten, vormgevers, modeontwerpers en beeldend kunstenaars waarbij de toepassing van nieuwe en duurzame materialen en technieken centraal staat en die zo een bijdrage leveren aan de duurzame samenleving. De beste creatieve ideeën op dat gebied komen onder andere van Marjan van Aubel. Zij ontwierp The Energy Collection, servies met geïntegreerde zonneceltechnologie. De kopjes en borden verzamelen licht-energie uit de omgeving en slaan dat op in de bijpassende kast, die als batterij werkt. Of je nu drinkt uit een glas of een bord opzij zet, bij elke handeling wordt elektriciteit opgewekt.

Beeld: Gitte Nygaard

Lieske Schreuder ontdekte dat slakken graag papier eten en dat hun uitwerpselen de kleur van het papier overnemen. Zij verwerkte die poep tot een nieuw en kleurrijk materiaal: Slakkenpoep-linoleum. En Gitte Nygaard ontdekte weer dat houtskool en diamanten scheikundig verwant zijn; ze zitten in dezelfde koolstofgroep C6. Dat uitgangspunt gebruikte zij voor een fraai staaltje alchemie waarin zij van stenen diamanten maakt van houtskool. Het procedé verwerkt zij in ‘Black to Binchotan’. Deze sieraden vormen een alternatief voor zaken als uitputting van natuurlijke hulpbronnen en mensonterende arbeidsomstandigheden die doorgaans aan diamanten kleven.

De overige genomineerden zijn: Formafantasma, Berber Soepboer, Overtreders W en Bureau SLA, Kirstie van Noort, Tristan Frencken, Jan Eric Visser, Gionata Gatto, Steven Banken, Jorrit Taekema, Elena Pereira, Niels Veraart en Daniël Coenraats, Sander Veenhof, Tom van Soest, Jo Meesters en Renée Boute.

De prijsvraag, die dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd, is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving.

Van 20 tot en met 28 oktober worden alle werken geëxposeerd tijdens de Dutch Design Week in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Op de openingsdag van Dutch Design Week maakt een vakjury twee winnende ontwerpen bekend. De winnaar van een eindontwerp krijgt €15.000; de aanmoedigingsprijs van €5000 is voor een nog niet gerealiseerd ontwerp.

Het werk van alle genomineerden is alvast te bekijken op: www.doen-materiaalprijs.nl

Beeld boven: Berber Soepboer, onder: Marjan van Aubel

Locatie

Van Abbe Museum
Bilderdijklaan 10 
5611 NH  Eindhoven 
tel.: 040 238 10 00
e-mail: info@vanabbemuseum.nl

 

... reageer