Multicul Wilhelmus

Max Bruinsma, 15 juni 2012

Nederlands Volkslied in het Marokkaans

Yuri Veerman, student aan het Sandberg Instituut, won de Be Open Inside the Academy award tijdens Design Miami/Basel 2012 met zijn video uit 2010 van een Marokkanse zangeres die gevoelvol het Nederlandse volkslied in Marokkanse vertaling zingt.

Met haar handen braaf op haar rug en gekleed in wat een mix lijkt van Oud-Hollandse en Noord-Afrikaanse klederdrachten, zingt zangeres Teema (de Nederlands-Arabische Nora Jones) ingetogen en overtuigend een exotische versie van het Wilhelmus. De ondertitelde video wordt afgesloten met de url 'trotsopnederland.ma', waar hij ook te zien is. In de tentoonstelling in Basel werd naast de video ook een in Nederland gekochte hoofddoek getoond, opgehangen als minimaal textiel kunstwerk. Titel: "The Third Dimension". 

Het geheel is niet alleen maatschappij- en cultuurkritisch, maar kan ook gelezen worden als een oproep om wat het multiculturele debat betreft "eens normaal te doen, man". 

De Be Open prijs wordt toegekend door de gelijknamige Russische creatieve denktank die onder meer ontwerponderwijs wil stimuleren. De prijs stelt de ontvanger, het Sandberg Instituut, in staat om "een serie gerenommeerde gasten uit te nodigen voor lezingen ten behoeve van de verdere ontwikkeling van het curriculum". 

Voor wie het Arabisch machtig is en het Wilhelmus eens uit volle borst in het Marokkaans wil meegalmen: de tekst is op trotsopnederland.ma te downloaden.

... reageer