Bastaardbroodjes voor Vitra

Viveka van de Vliet, 09 juni 2012

Maak iets speciaal voor het Zaha Hadid Fire Station op de Vitra campus en de Vitra Summer Campus Party. Dat was de vraag aan eetontwerper Marije Vogelzang. Ze kwam met liefdesteksten gemaakt van broodletters en speciale bastaardbroodjes.

Komende woensdag, 13 juni, begint de jaarlijkse ‘Vitra Summer Campus Party’ die tijdens de kunstbeurs Art Basel (14-17 juni) wordt gehouden. Voor die gelegenheid werd Marije Vogelzang uitgenodigd een installatie te maken. Ze creëerde een lange sliert brooddeeg waarmee ze poëtische broodwoorden schreef. De liefdeswoorden staan op pinnen van tweeënhalve meter hoog tegen een muur in het Zaha Hadid Fire Station.
Het idee voor de bastaardbroodjes deed ze ter plekke op. “Vitra ligt in Duitsland, op een drie landenpunt tussen Zwitserland en Frankrijk. Je kunt weliswaar van het ene naar het andere land lopen maar de mensen mixen niet echt. Sterker nog: bewoners die dicht aan de grens wonen behouden meer hun eigen identiteit dan mensen die in het midden van het land wonen”, zegt ze. "Omdat ik mijn gedachten daarover goed in brood kan uitdrukken, en brood de essentie is van elke westerse cultuur, heb ik de verschillende landen door middel van brood bij elkaar gebracht."
Drie iconische broodsoorten die staan voor de betreffende landen laat ze de liefde met elkaar bedrijven. Het Duitse donkere zuurdesembrood heeft seks met het Zwitserse zoete ‘Zopf’brood en de Franse baguette en baart een bastaardbaby. Het zogenoemde bastaardbrood heeft een zodanige vorm gekregen dat het goed te delen is. ‘Eat Love’ is een terugkerend thema in het werk van Vogelzang. “Broodjes delen en eten is het basisprincipe van liefde.”

Deze week wordt het Zaha Hadid Fire Station omgetoverd tot een bakkerij. Naast een enorme boterberg komt een heuvel van 1500 kleine bastaardbroodjes die een meesterbakker te plekke zal bakken. Zo kan iedere bezoeker straks van de berg eten. “Dat past in mijn concept”, zegt de eetontwerper. “De bastaardbroodjesberg zal worden opgegeten waardoor de installatie verdwijnt.” De liefdesbroodteksten op de muur wachten wellicht hetzelfde lot. Ze worden opgenomen in de tentoonstelling ‘Confrontations Contemporary Dutch’ Design (zie agenda) en zijn daar nog tot 2 september te zien. Tenzij ze uit elkaar vallen of worden opgegeten door de muizen.
De opening is op 13 juni om 19:00 uur.

 

Locatie

Vitra Design Museum/Vitra Campus
Charles-Eames-Str. 2
D-79576 Weil am Rhein
Telefoon +49.7621.702.320
www.vitra.com/nl-nl/campus
www.marijevogelzang.nl

... reageer