Guus Beumer directeur fusieinstituut NIADEC

Max Bruinsma, 26 juli 2012

Vrolijke grensoverschrijder

De Volkskrant meldt dat Guus Beumer de nieuwe directeur wordt van het fusieinstituut dat het NAi, Premsela en Virtueel Platform verenigt. Hij volgt eind dit jaar Ole Bouwman op, die woensdag zijn vertrek als directeur van het NAi aankondigde. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is de grootste partner in de fusie tussen drie sectorinstituten, met als andere partners Premsela, instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, voor E-cultuur.

Beumer (1955) is directeur van twee belangrijke culturele instellingen in Maastricht, sinds 2005 van Marres, centrum voor contemporaine cultuur, en sinds 2006 van NAiM/Bureau Europa (ooit begonnen als de zuidelijke vestiging van het NAi). Hij werd bekend als business partner en promotor van Alexander van Slobbe, met de modemerken Orson + Bodil en SO. Opgeleid als sociaal wetenschapper, is hij al jaren actief in het culturele veld, als auteur (voor o.a. Metropolis M), curator (o.a. de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië in 2011) en adviseur van een groot aantal organisaties en culturele instellingen. Met dat al wordt hij soms gezien als een typisch Nederlandse kunstpaus, die naast zijn publieke optreden als curator en auteur ook achter de schermen grote invloed uitoefent. In 2011 meldde Vrij Nederland dat Beumer als directeur van een reeks gesubsidieerde instellingen tussen 2001 en 2011 zijn levenspartner, gelauwerd architect Herman Verkerk, systematisch opdrachten toespeelde. Beumer vond het een storm in een glas water en zag de frequente samenwerking vooral als een inhoudelijke keuze.

Als insider in een breed cultureel veld – van experimentele beeldende kunst tot architectuur, design en mode –  is Beumer een erkende autoriteit en een succesvol programmeur. Toch slaagde hij er niet in de landelijke subsidie voor het NAiM/Bureau Europa voor de komende jaren veilig te stellen; het Stimuleringsfonds Architectuur was kritisch over de programmatische samenhang en de (nationale) uitstraling van NAiM. De Raad voor Cultuur was aan de andere kant enthousiast over Beumers beleid bij Marres ("een van de belangrijkste presentatie-instellingen buiten de randstad") en kende de gevraagde half miljoen subsidie toe.

Het NIADEC, de voorlopige naam van de gefuseerde sectorinstituten, heeft onlangs een nieuw beleidsplan gepubliceerd, waarin de grenzen tussen de samenkomende disciplines (architectuur, design, mode en E-cultuur) lijken te vervagen, en de organisatie zich heroriënteert op cross-sectorale functies: erfgoed, platform, presentatie en internationaal beleid. Wat dat betreft past Beumer goed in het plaatje – hij heeft altijd al een vrolijke nonchalance betracht als het gaat over de grenzen tussen de culturele disciplines, zowel vrije als toegepaste.

Beumer zelf heeft nog niet gereageerd op het bericht van zijn aanstelling.

 

Beeld: Guus Beumer in de Timmerfabriek in Maastricht, waar hij in 2011 de tentoonstelling 'Out Of Storage' samenstelde.

... reageer