Vedute Salon

Redactie Items, 20 november 2012

Op 25 november onthullen Jurgen Bey & Rianne Makkink, Marieke van Diemen, Maarten Kloos, Jan Joost Peskens, Patrick Tanghe en André Thijssen hun driedimensionale werken tijdens Vedute Salon 2012 in Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM).

Manuscripten zijn driedimensionale werken die in gesloten vorm 44 x 32 x 7 centimeter meten en zijn gemaakt door ontwerpers uit de meest uiteenlopende disciplines. Stichting Vedute heeft dit jaar zes ontwerpers uitgenodigd die hun visie op ruimte verbeelden in zo’n manuscript. Met deze reeks nieuwe ruimtelijke manuscripten heeft Vedute een bibliotheek opgebouwd van inmiddels 190 bijzondere werken. Ondanks de restrictie van de afmetingen, zijn de uitkomsten divers en verrassend. Zo kwam Thonik met een ingenieus alfabet en nam schoenontwerper Jan Jansen een glazen muiltje dat hij eerder bij Royal Leerdam had ontworpen, en paste die aan de maximaal toegestane ‘Maniscript-breedte’ van zeven centimeter aan. Zo smal is het resultaat,dat zelfs geen enkele Assepoester erin past. En grafisch ontwerpbureau Catalogtree, dat veel met datavisualisatie doet, kwam met een in elkaar te zetten zogenoemde ‘Chrystal Radio’.


Beeld: Chrystal Radio van Catalogtree

Maarten Kloos, directeur van ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) en winnaar van de ARC12 Oeuvre Award 2012, verpakt  9,856 liter vloeibaar Nederland. Ontwerpers Jurgen Bey & Rianne Makkink onderzoeken voor hun manuscript de  spanning tussen  het  publieke  en  het  private  binnen de  toegepaste  kunst, zoals ze in hun dagelijkse werk ook vaker doen. Beeldend  kunstenaar Marieke  van  Diemen ontwerpt een choreografie voor tijd en ruimte. Het werk dat Jan Joost Peskens presenteert  houdt het midden tussen een reliëf en een maquette. Hierbij liet hij zich inspireren door negentiende eeuwse Bavelaar -  kijkkastjes met in hout of been gesneden huiselijke interieurs, historische gebouwen of landschappen. Voor dit werk snijdt Peskens figuren uit perenhout, die je met moeite kunt zien. “Niet  alle herinneringen hoeven open en bloot op straat te liggen”, verklaart hij.  André Thijssen is een beeldend kunstenaar die ruimtelijkheid fotografisch een dimensie ontneemt en een nieuwe toevoegt. Tot slot is er de Texelse architect/kunstenaar Patrick Tanghe die een performance bedenkt als mysterieuze omlijsting om zijn manuscript te onthullen.


Beeld: Ruimte van Mels Crouwel

De zes ruimtelijke manuscripten worden toegevoegd aan de steeds uitdijende collectie die Vedute in ruim twintig jaar heeft opgebouwd. Hierover zijn zowel verschillende publicaties verschenen als tentoonstellingen samengesteld. Het NAi beheert de collectie en de bibliotheek van Museum Boijmans  Van Beuningen laat de collecte met regelmaat zien.  Vedute salon 2012 is op 25 november te bezoeken van 13.30-17.30 uur.     

Beeld onder: Paul Vendel en Sandra de Wolf met NGC 5194 OF/OR M51

 

Locatie

ARCAM
Prins  Hendrikkade  600
1011 VX Amsterdam
tel: 020 620 48 78
e-mail: arcam@arcam.nl

... reageer