Items 5 2010

Items 5 gaat in op de stand van het ontwerponderwijs in Nederland. Naast de jaarlijkse Items-eindexamencollectie o.a. een virtueel platform van zeven onderwijscoryfeeënen een interview met de nieuwe Bijzonder Hoogleraar Design Cultures.

Eindexamencollectie 2010

Ook dit jaar stuurde Items een team van scouts naar de eindexamenexposities van Nederlandse en Belgische academies. Ze selecteerden de mooiste, de spannendste, de vernuftigste, de grappigste en de ontroerendste projecten die ze aantroffen. Een dreigende bank en eentje van duizenden bamboestaafjes; bizarre glazen sieraden en een verbluffend praktische oplossing voor het fietsparkeerprobleem; textielpatronen gebaseerd op het BurgerServiceNummer en surrealistische kledingstukken gebaseerd op oude politiefoto’s. En veel meer.

Beeld: Met uiterst simpele middelen ontwikkelde Roosmarijn Vergouw een organisch groeiende oplossing voor het fietsparkeerprobleem in drukbezochte gebieden in de stad.

Ambities en Ontwerpopleidingen

Het eindexamennummer van Items is een goede aanleiding voor een discussie over de stand van zaken in het ontwerponderwijs. Even rekenen: zeven vertegenwoordigers uit het veld reageren op zeven kritische stellingen; Chris Reinewald tekende het op.

Leerstoel Design Cultures

Timo de Rijk is aangesteld als Bijzonder Hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor de nieuwe opleiding Design Cultures. Frederike Huygen sprak met hem over zijn invulling van de door Premsela gesponsorde leerstoel.

Lees het hele interview.

Beeld: Portret Timo de Rijk, foto Johannes Abeling Photography

Portfolio Uta Eisenreich

Uta Eisenreich werkt als fotografe voor tal van ontwerpers en verzorgde de beeldbijdragen voor uiteenlopende publicaties. Het verschijnen van haar eerste ‘eigen’ publicatie A NOT B was aanleiding voor een bijzonder portfolio, geschreven door Harmen Liemburg.

Beeld: Foto uit Uta Eisenreich's boek A NOT B, 2010. Het boek verscheen bij Roma Publications.

En bovendien:

Updates over o.a. de Architectuurbiënnale in Venetië, de expostie Mind Sets van Ineke Hans, en het omslag van Ik, Jan Cremer.
Recensies over o.a.  Findings on Elasticity, Blood In Blood Out en Maria Hees: 30 jaar vormgeven.
En de columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.

Beeld: Het Nederlandse paviljoen tijdens de Architectuurbiënnale 2010.

Redactioneel: Denken maken

Een van de woorden die het vaakst in samenhang met ‘design’ worden gebruikt is ‘innovatie.’ Zozeer, dat het wel een tautologie lijkt. Design is innovatie. Die associatie komt deels voort uit de geschiedenis van het design, waarin de meest iconische ontwerpen vaak ook de meest innovatieve zijn. De achterpootloze stoel, de asymmetrische typografie, de Citroën DS, de IBM bolletjestypemachine, de minirok, om maar een paar willekeurige hoogtepunten te noemen, zijn behalve ijkpunten in de designgeschiedenis ook innovatieve hoogstandjes. Het lastige van innoveren is dat het resultaat ervan, als het zijn tijd vooruit is, vaak gezien wordt als onbestaanbare afwijking van de norm, maar als het eenmaal is ingedaald in de dagelijkse werkelijkheid zelf tot norm wordt, die innovatie remt.

Lees hier het Redactioneel.