Items 3 2009

In deze Items o.a. aandacht voor plagiaat, een interview met de oprichtster van SKITSCH, een bezoek aan de pubers/ontwerpers van Pal West en het portfolio van Aldo Bakker.

Hergebruik of Plagiaat

Plagiaat of geoorloofd hergebruik? Voor ontwerpers kan het intellectuele eigendomsrecht een juridisch mijnenveld zijn.

Cristina Morozzi

Peter van Kester spreekt, balancerend op een wat ongemakkelijke SKITSCH-sofa, de art-director van het gloednieuwe gelijknamige label: designjournaliste Cristina Morozzi

Rood IJzer

Acteur Frans de Wit koestert zijn motoren uit het voormalig Oostblok: ronkende industriële archeologie.

Pal West

Sinds 2007 werden onder de vlag van de Stichting Pal West drie spannende ontwerpprojecten bedacht en uitgevoerd. Niet door professionele ontwerpers, maar door tieners uit de buurt.

Wim Crouwel over Jan Tschichold

Publicatie van de lezing die Wim Crouwel gaf tijdens de tentoonstelling over Tschichold in het Graphic Design Museum Breda.

Op Basis van Bas Oudt

Beeldessay op basis van werk en verzamelingen van grafisch ontwerper Bas Oudt.

Portfolio: Aldo Bakker

Portret van een bevlogen maar beheerst ontwerper.

En bovendien:

Updates over o.a. de C-Shoes van Maria Blaisse, het Ecofont en Milaan 2009.
Recensies over o.a. Peter Beard, Grafisch Design in Nederland, en Stoelen: Catalogus van de verzameling van de Faculteit Bouwkunde in Delft.
De columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.
En de Goudmijn van Bas Oudt.

Redactioneel: Tijd om na te denken

De crisis, hoor je alom, geeft ontwerpers tijd om na te denken over waar hun vak alweer goed voor was. Het feest is voorbij, en de designer als versierder van de luxe blijft achter als een wat trieste schertsfiguur die os herinnert aan de puberale grootheidswanen van een tijd waarin the sky the limit leek. Intussen moet er een wereldwijde industrie gered worden, en wordt er naarstig gezocht naar producten die duurzaam en goedkoop zijn, en massaal verkocht zullen worden. Een eeuwenoude reflex in zulke omstandigheden is afkijken, doorgaan op bewezen succesverhalen in de hoop dat het succes zich herhaalt.

Lees hier het Redactioneel.