Items 2 2011

In deze Items:

Artikelen over o.a. textiel en technologie, de Nederlandse gamesindustrie, het nieuwe bestuur van de Design Academy, en het binnenkort te verschijnen boek over Ootje Oxenaar. En veel meer!

Lees hier het redactioneel.

Willie Wortelmode: Kleding en nieuwe technologie

Nog maar 7300 nachtjes slapen en dan springen de outfitjes in de C&A en de H&M misschien uit zichzelf van hun hangertje op ons af. Nieuwe technologieën en materialen kunnen letterlijk steeds meer in de mode komen, maar helaas lopen de meeste modeontwerpers nog wat achter bij het verzinnen van vehikels voor al die nieuwe ontwikkelingen.

Beeld: detail van de Climate Dress van Diffuse.
 

Tentoonstellingsontwerp: Museaal Verhalen

Tentoonstellingen in musea worden steeds vaker ontworpen door ‘buitenstaanders’: ontwerpers die vanuit hun eigen discipline meer geschoold zijn in het neerzetten van een verhalend totaalbeeld dan de klassieke tentoonstellingsontwerper. Hoe benaderen deze buitenstaanders tentoonstellingen?

Beeld: Voici Paris, een expositie ontworpen door Maarten Spruyt

Nederlandse gamesindustrie groeit snel

De afgelopen tien jaar heeft de game-industrie wortel geschoten in Nederland. Veel grote studio’s zijn er nog niet (grote spelen wel), maar er is wel een netwerk van opleidingen, organisaties en bedrijven. Een duik in de magische cirkel van het Nederlandse gamelandschap. “Als het rood is, moet je erop schieten.”

Beeld: Concept-art voor Killzone 3 van Guerilla Games

Ontwerpers voor de echte wereld

Met de aanstelling van Curator Ilse Crawford, Connector Walter Amerika en een zakelijk directeur is de leiding en de expertisestructuur van Design Academy Eindhoven weer compleet. Een gesprek over de toekomstplannen van de nieuwe directie.

Beeld: Wolwaeren van Roland Pieter Smit. Foto: Rene van der Hulst. Art direction: Petra Janssen.

Portfolio: Pieke Bergmans

Een van haar docenten, ontwerper Ron Arad, zei ooit tegen haar: “To open doors is my job, but in your case I would suggest to close some doors.” Pieke Bergmans ontbreekt het nooit aan inspiratie. Onder de naam Design Virus verspreiden haar producten zich als een epidemie.

Beeld: Crystal Virus van Pieke Bergmans. Foto: Studio Design Virus

En Bovendien:

Updates over o.a. What design can do, de meubelbeurs in Keulen, en de drie genomineerde Nederlandse Indie-games op het IGF.

Recensies van o.a. het binnenkort te verschijnen boek over Ootje Oxenaar, Idle Idol, the Japanese Mascot, en Collecting Design.

De column van Ron Kaal en Vormlust: Provodrukwerk.

En de goudmijn van Jonathan Puckey: een verhaal uit Isaac Asimov's The coming of the robots

Beeld: Opname uit het spel Bohm van Monobanda, een van de games die voor een IGF Award was genomineerd.