Giraffen in 'de Ui'

Robbert van Strien, 17 oktober 2009

Lam Architects ontwierp het nieuwe - zeer duurzame - giraffenverblijf voor Diergaarde Blijdorp.

De giraffenkudde van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp hebben hun oude stal, ooit ontworpen als olifantenverblijf door Siebold van Ravesteyn, verruild voor een gloednieuw – en nogal in het oog springend – pand. Hun ruime stal, door de Rotterdamse volksmond inmiddels ‘de Ui’ gedoopt, werd ontworpen door architectenbureau Lam Architects, en is een sympathiek staaltje milieuvriendelijkheid. Opgetrokken uit duurzame materialen, waaronder FSC-gecertificeerd hout, riet, en bamboe, is het verblijf zo gebouwd dat de zon maximaal kan binnen dringen om de ruimte te verwarmen. Bovendien valt de schaduw van het gebouw zo, dat de giraffen ook in de winterzon en uit de wind op hun buitenverblijf kunnen staan. Als het ’s winters toch te koud is, kunnen de giraffen binnen tegen de knuffelmuren gaan staan, die door een milieuvriendelijke houtsnipperkachel worden verwarmd. Op die manier hoeft niet de hele ruimte te worden verwarmd, en de kachel wordt gevoed met snoeimateriaal uit de zoo. De regen die op het dak valt wordt afgevoerd om de nabij gelegen krokodillenrivier van water te voorzien. Het mag duidelijk zijn: de dierentuin doet zijn best om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Binnen een paar jaar wil Blijdorp volledig CO2-neutraal zijn.
Ook aan de diervriendelijkheid is gedacht. In nabootsing van een Afrikaanse kraal is de giraffenstal volledig rond, zodat de stier zijn vrouwtjes – de reden waarom hij in het oude verblijf altijd gescheiden van zijn harem stond – niet in de hoek kan drijven. Hij is weer verenigd met zijn dames.

Foto: Rob Doolaard
 

... reageer