Verzameling Pop-Up boeken

Robbert van Strien, 12 april 2011

Pop-up boeken vereisen een flinke dosis technisch inzicht; vooral als je voorbij de simpele versies gaat en pop-ups van gebouwen wilt ontwerpen, of pop-ups met bewegende onderdelen.

In de bibliotheek van het Bowdoin College in Maine is tot begin juli een expositie te zien van zo'n honderdvijftig bijzondere pop-up boeken. Die boeken zijn afkomstig uit de - meer dan achtienhonderd (!) pop-up boeken tellende - Harold M. Goralnick Pop-up Book Collection die in 2008 aan de universiteit werd geschonken. Naast de 'ordinaire' exemplaren, die eenvoudig een 3d-effect bereiken door een enkele laag naar voren te schuiven, omvat de collectie een aantal uiterst bijzondere boeken, die ingenieuze en complexe structuren herbergen. In onderstaande video merkt de conservator op dat "the structure of a building and the structure of building a paper pop-up are very parallel and they lend themselves to that technology quite wonderfully". Zoals, bijvoorbeeld, in een pop-up boek over Frank Lloyd Wrights Falling Water.

Pop-ups! They're Not JUST for Kids from Bowdoin College on Vimeo.

Via: Neatorama

... reageer