United Nations of Dutch Design

Max Bruinsma, 18 december 2011

Nederlandse ontwerpers vernieuwen VN lounge

Een team Nederlandse topontwerpers onder leiding van Hella Jongerius, met Rem Koolhaas, Irma Boom, kunstenaar Gabriel Lester en critica Louise Schouwenberg, won een prijsvraag van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de renovatie van de Delegates' Lounge, pal naast de plenaire zaal van de Algemene Vergadering van de VN in het karakteristieke gebouw van Le Corbusier, Niemeyer en Harrison in New York. 

Het VN hoofdkwartier werd in 1952 gebouwd met donaties van lidstaten, en in die traditie heeft Nederland de Delegates' Lounge 'geadopteerd'. Van de vier teams die door het ministerie werden uitgenodigd een voorstel te doen, won het team van Jongerius. De belangrijkste ingreep is het verwijderen van de mezzanine die in de jaren '70 werd toegevoegd, waardoor de oorspronkelijke monumentaliteit en ruimtelijkheid van de lounge werden hersteld. Nieuwe gordijnen met een semitransparante rasterstructuur volgen de licht naar buiten hellende glaswand aan de lange kant van de lounge. Ook het gordijn van porcelijnen kralen dat het grote raam aan korte wand afschermt blokkeert het uitzicht op de stad niet. De ingrepen maken de ruimte opener en versterken het zicht op de East River, tegenover het gebouw. Ook is een nieuwe informatiebalie toegevoegd, en e-paper screens waarop informatie over vergaderingen en feeds uit diverse media te lezen zullen zijn. 

 

Rem Koolhaas vatte de gezamenlijke ingrepen in de lounge, die al diverse malen is verbouwd, samen als "een behoud van verandering". Handgemaakte kralengordijnen, nieuwe tapijten en een mix van oude en nieuwe meubels, waaronder de originele Knoll Club Chairs uit de jaren '50 en Peacock Chairs van Hans Wegener uit 1947, detailleren de verbouwing. 


Delegates' Lounge met Knoll Chair, RE-Lounge Chair en kralengordijn.

De nieuwe meubels zijn deels herinterpretaties van oude ontwerpen, zoals Rietvelds XL fauteuil uit 1936 die door Hella Jongerius iets werd opgeschaald en van nieuwe Ploeg-bekleding werd voorzien. Nieuwe Ploegstoffen werden ook ontwikkeld op basis van Jongerius' herinterpretatie van een klasiek stofontwerp uit 1962, Daphne. De stoffen, in Jongerius' kleurpalet, zullen ook gebruikt worden voor andere meubels in de lounge, haar eigen Poldersofa en RE-Lounge Chair, en Jean Prouvé's Fauteuil Direction uit 1958. Andere meubels zijn de AVL Workbench van Atelier Van Lieshout en Jongerius' Bubble Desk. 


Hella Jongerius, Bubble Desk, 2011

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat 2,5 miljoen Euro beschikbaar stelt voor de verbouwing, wil met deze opdracht Nederlandse architecten en ontwerpers internationaal onder de aandacht brengen en de creatieve "topsector" in Nederland ondersteunen. De Delegates' Lounge wordt in 2012 opgeleverd.


Indeling en kleurenschema

Onze redacteur Marc Vlemmings herinnerde zich een scene uit de film North by Northwest (1959) waarvoor Alfred Hitchcock de Delegates' Lounge heeft moeten namaken, omdat hij van de Verenigde Naties geen toestemming kreeg een moordaanslag in het VN gebouw te filmen. De lounge wordt in de film Public Lounge genoemd.


TCM Turner Classic Movies

Een andere film waarin de Delegates' Lounge een prominente rol speelt is The Interpreter van Sydney Pollack uit 2005, met hoofdrollen voor Nicole Kidman en Sean Penn. Pollack kreeg wel toestemming om in de echte VN lounge te filmen, waardoor we tot in lengte van dagen een beeld hebben van de lounge in zijn oude staat, met mezzanine en gezapige doorzakfauteuils.

Scènes uit The Interpreter, 2005
 

 

... reageer