Hotel The Exchange

Fritzi Ponse, 05 december 2011

Hotelkamers als modellen met het Damrak als catwalk

Op 3 december opende het modehotel Hotel The Exchange haar deuren aan het Damrak in Amsterdam, pal tegenover de Beurs van Berlage. Hier slaap je letterlijk in een ‘aangeklede’ kamer: tussen plooiende T-shirt wanden, in een gigantische gebreide jaren tachtig-trui, of temidden van een Marie Antoinettekostuum.


(foto Hotel The Exchange)

Toen initiatiefnemers Suzanne Oxenaar en Otto Nan (oprichters van het Lloyd Hotel & Cultural Embassy in Amsterdam) voor de drie beschikbare panden aan het Damrak stonden, ontstond het idee om daar een modehotel te maken. "Het Damrak is een extreme en diverse straat waar van alles voorbij raast. Otto associeerde deze dynamiek met een catwalk en zo ontstond het idee om iets met mode te doen. Eigenlijk heel ad hoc", aldus Oxenaar. Vanaf dat moment ging het snel en binnen twee weken was het idee uitgewerkt tot een concept. Er werd een samenwerking aangegaan met het Amsterdam Fashion Institute: Nannet van der Kleijn en Liesbeth in ’t Hout van het AMFI stelden een groep samen van vierdejaars en oud-studenten, waaruit Oxenaar en Nan een selectie maakten. De acht geselecteerde ontwerpers kregen de opdracht een kamer aan te kleden alsof die een model was. "We wilden dat de ontwerpers echt elk object in een hotelkamer meenamen in hun ontwerp. Dus het bedlampje, een tafel en een stoel zijn de accessoires van de outfit."


De drie panden: Hotel The Exchange, restaurant Stock en winkel/gallerie Options! (beeld Hotel The Exchange)

Het hotel is gevestigd in drie gebouwen, waarvan de oudste dateert uit de zeventiende eeuw. De twee andere panden zijn gebouwd in de jaren zeventig en tachtig. Onswerk Architecten hebben de drie panden van binnen aan elkaar verbonden. NV Stadsgoed is de verhuurder. De ontwerpers begonnen in de nog aanwezige kamers van de twee hotels die voorheen in de panden zaten. Ontwerpersduo INA-MATT (Ina Meijer en Matthijs van Cruijsen) werd gevraagd om het team te begeleiden. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de inrichting van de publieke ruimtes in het hotel, het restaurant Stock (waar ontbijt tot laat geserveerd wordt) en de winkel/galerie Options!. Oxenaar: "Het was een boeiende samenwerking. De studenten zijn niet gewend om met praktische eisen rekening te houden, zoals brandveiligheidregels. Daarnaast is een persoon een bewegend volume en een kamer is statisch. Modeontwerpster Marga Weimans heeft een workshop gegeven waarin de studenten werden gepusht om net wat verder te gaan. De kamers kregen hierdoor een twist en werden steviger en robuuster qua materiaal en stof."


Stof voor Hotel The Exchange geproduceerd in Textiel Museum Tilburg
(foto Hotel The Exchange)

Duizend meter stof werd er uiteindelijk speciaal voor het hotel geproduceerd, in samenwerking met onder andere Textiel Museum Tilburg. Voor Oxenaar was de manier waarop de modeontwerpers zich lieten inspireren door hun directe werkomgeving een eye opener. Zo is een van de stoffen geïnspireerd op oude kartonnen dozen die overal rondslingerden tijdens de verbouwingen. De proporties waarmee de modeontwerpers te maken kregen waren totaal anders dan ze gewend zijn. De enorme jaren tachtig trui bijvoorbeeld, moest door zes personen opgetild worden om de kamer ermee te kunnen aankleden. Praktische zaken zoals de verduistering van de kamers vereisten soms creatieve oplossingen, zoals een grote rits die uitkomst biedt voor het raam van de truikamer.


(foto Hotel The Exchange)


Jaren 80 kamer (foto Heewon Kim)

Oud naast nieuw, verweerd naast glamour, klassieke sprookjes naast moderne verhalen, de voelbare dynamiek op het Damrak, dat alles is doorgevoerd tot in het hotel. In elk van de ruim zestig kamers is een ander thema uitgewerkt, gebaseerd op bijvoorbeeld het sprookje ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’ of geïnspireerd door Marie Antoinette. Dit zorgt voor een enorme diversiteit aan sfeer. Ook in prijs biedt het hotel ieder wat wils, want Hotel The Exchange heeft net als het Lloyd Hotel kamers met 1, 2, 3, 4 en 5 sterren.


Hotel The Exchange
Damrak 50
Amsterdam

 

... reageer