Stefano Marzano met pensioen

Marc Vlemmings, 22 juni 2011

Afscheid van Philips' design-visionair

Stefano Marzano, de Chief Design Officer van Philips, gaat in november met pensioen. Zijn vertrek valt samen met de verhuizing van het hoofdkantoor van Philips Design naar de High Tech Campus in Eindhoven. Men wil dichter bij de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling zitten.

De in 1950 in de Italiaanse stad Varese geboren Marzano heeft zijn hele carrière bij Philips gewerkt. Na zijn studie architectuur aan de Politecnico di Milano ging hij in 1973 werken voor de divisie Major Domestic Appliances van Philips in Italië. Na een paar jaar stapte hij over naar de divisie Data Systems and Telecommunications in Nederland om in 1982 weer terug te keren naar Major Domestic Appliances. In 1989 werd hij Vice-President of Corporate Industrial Design bij Whirlpool International, een joint-venture van Whirlpool en Philips.

Twee jaar later kreeg hij de leiding van wat toen nog Philips Corporate Industrial Design heette. Daar volgde hij de Amerikaanse ontwerper Bob Blaich op. Zijn aanstelling bij Philips Design luidde bij het concern een omslag in het denken over design in. Waar Blaich de nadruk legde op styling, besteedde Marzano veel aandacht aan de rol die technologie kan spelen in het leven van mensen. Hij pleitte voor een dienstbare opstelling van de technologie, wat in een door technologie gedreven onderneming als Philips een nieuw geluid was. Bij Philips Design kwamen antropologen, psychologen en trendonderzoekers in dienst, die het werk van de ontwerpers van een sociaalwetenschappelijk fundament moesten voorzien. In 1996 werd Marzano's high design visie voor het eerst ook voor het publiek zichtbaar met het ambitieuze project Vision of the Future.

Er kwam ook kritiek op zijn beleid, met name uit de hoek van de productdivisies van Philips, die zeiden meer behoefte te hebben aan modellen voor de collectie van het volgende jaar dan aan een visie met een termijn van meer dan tien jaar. Dat neemt niet weg dat Vision of the Future concepten liet zien die jaren later op de markt zijn gebracht, zij het niet altijd door Philips. Over waardering door de designbranche heeft Stefano Marzano niet te klagen. Hij heeft diverse prijzen en ere-doctoraten gekregen en zijn naam staat vaak op ranglijsten van de meest invloedrijke mensen in de designwereld. Hij is auteur van boeken en artikelen en een veel gevraagd spreker op congressen.

Zijn opvolger, de Brit Sean Carney, komt uit de eigen gelederen. Hij is nu Chief Design Officer bij de Philips Consumer Lifestyle. De woordvoerster van Philips Design kan nog niet aangeven wat Marzano na zijn pensioen gaat doen. Misschien gaat hij zich intensiever met designonderwijs bezighouden, iets wat altijd zijn aandacht heeft gehad. Als spreker over de toekomst van het design zal hij hoe dan ook een goed gevulde agenda houden.

... reageer