Logo R.I.P.

Viveka van de Vliet, 08 september 2012

Een week daarvoor waren ze nog in het Cooper-Hewitt, National Design Museum in New York voor de presentatie van het geheel herziene en aangevulde editie van hun boek Logo R.I.P. Op donderdag 6 september presenteerden The Stone Twins Logo R.I.P. in eigen stad: tijdens de Amsterdamse Boekensalon bij de Bijzondere Collecties / Nijhof & Lee. Tweelingbroers Declan en Garech Stone, ook wel het creatieve duo The Stone Twins, en beiden hoofd van de afdeling Communicatie aan de Design Academy Eindhoven, graven de in onbruik geraakte logo’s op. Overleden logo’s die ooit een wezenlijk onderdeel waren van onze visuele cultuur en van ons leven. Door deze beeldmerken op het logokerkhof bij te zetten, krijgen ze een nieuw leven. “We redden de internationale designklassiekers van de vergetelheid. “Ze verdienen het om herinnerd en bewaard te worden”, alsdus de tweelingbroers.

 

The Stone Twins beschrijven vijftig logo’s in het door hen ontworpen boek. De simpele maar krachtige K van het ter ziele gegane Kodak (ontwerp van Peter J. Oestreich) bijvoorbeeld. Het werd van 1971 to 2006 als beeldmerk gebruikt en werd bijkans als een dynamische, inventieve en grappige persoonlijkheid gezien.  Of neem de digitale X van het Amerikaanse designbureau Landor Associates. Het onderscheidende, expressieve en communicatieve beeldmerk droeg toentertijd (1994-2008) perfect de boodschap van Xerox uit: de X als brug tussen nieuwe en oude technologiën. En de Hexagon van DSM (1969-2011), ontworpen door het Nederlandse Werkgroep Novivorm, is een abstract geometrisch symbool dat iets wegheeft van een  stylistisch molekuul of een benzine-ring.

De eerste editie van Logo R.I.P die in 2003 verscheen, is een ode aan die corporate logo’s en vormt daarmee een belangrijk overzicht van deze iconen van hun tijd. Zo bevat de selectie de logo’s van NASA, PTT Telecom, BOAC en Pan Am. De eerste editie van Logo R.I.P. kreeg veel aandacht in de internationale pers, ontving een ADCN-Lamp en werd onderscheiden bij de D&AD Awards

The Stone Twins voegden in de herziene versie een aantal oude, iconische en historisch waardevolle corporate merken toe. Zo zijn AT & T, DSM, Kodak, Lucent, Rover, Hoechst, Unilever en Xerox nu ook op het logokerkhof bijgezet.

Beeld onder: Cover Logo R.I.P en Garech en Declan Stone

Garech, wat is jullie visie op de historisch waardevolle beeldmerken die in de vergetelheid dreigen te raken?

 “Logo R.I.P. documenteert de culturele en de design geschiedenis van beeldmerken, met name de logo’s uit het gouden tijdperk van het corporate identity design, de jaren 1950-1970. Het bewaren en koesteren van onze visuele cultuur als onderdeel van ons cultureel erfgoed, staat centraal. Sommige mensen betwijfelen de culturele waarde; ze vinden logo’s slechts een merk op papier en inherent daaraan vluchtig. De beste logo’s zijn veel meer dan grafische beelden die ideeën symboliseren of organisaties representeren. Het zijn designklassiekers die onze herinneringen en passies vertegenwoordigen. Buiten dat verdienen geweldige logo’s van geweldige ontwerpers het om zorgvuldig bewaard te worden.”

Met Logo R.I.P. redden jullie dus belangrijke logo’s van de vergetelheid?

“Dat is onze intentie. Zoals gezegd is ons belangrijkste uitgangspunt van het boek dat de in onbruik geraakte logo’s - designklassiekers die ooit integraal deel uitmaakten van onze visuele cultuur -  het verdienen om geconserveerd te worden. Deze logo’s zijn naar de prullenbak verwezen en al dan niet vervangen door glanzend nieuwe corporate logo’s vanwege reorganisaties, rebranding, herpositionering, een fusie of faillissement, zo schrijft ook Gert Dumbar in het voorwoord. Ons boek is een poging om die belangrijke merken vanuit een design en cultureel perspectief te herkennen als historische kunstvoorwerpen.”

Wat is nog meer veranderd in de herziene versie?

“Los van herschreven artikelen en aanvullende logo’s, is de nieuwe editie uitgevoerd in goud op snee.

Ter aanvulling op de launch in New York en de presentatie bij de Bijzondere Collecties van de UvA, hebben we een Facebook-site gelanceerd. Op facebook.com/logorip kan de ‘Timeline’ in volle potentie worden benut. De chronologische lijst van vijftig verloren gegane iconen moet uitnodigen tot online discussies. Dus ‘pay your respects’ in dit condoleanceregister!

Wat zijn jullie favoriete merken?

“Het beeldmerk van UPS. In1961 vroeg United Parcel Service aan de Amerikaanse ontwerper Paul Rand om het logo, dat dateert uit 1919 te restylen. De grafisch ontwerper, door Steve Jobs wel de beste ter wereld genoemd, maakte er een modern gestroomlijnd logo van met een uitgebalanceerd Gothic lettertype. Daarop plaatste hij een pakje met een strikje eromheen als kroon.

De AT&T wereldbol van Saul Bass (1984–2005). De lijnen die een solide cirkel doorkruisen moeten een wereld vol informatie en dimensies suggereren.

De BOAC Speedbird van de Britse ontwerper Theyre Lee-Elliot. Tot onze verbazing ziet de in 1929 ontworpen Speedbird er nog steeds opmerkelijk modern uit. Deze drie zijn onze favorieten, wat ons betreft de belangrijkste grafische symbolen van de afgelopen eeuwen. Ze communiceren namelijk de essentie van hun merk op een simpele, heldere, verfijnde en tijdloze manier. Helaas zijn alle drie de logo’s vervangen door uniforme, nietszeggende beeldmerken. Beeldmerken die een soort homogeniteit van de globalisering uitstralen of anders gezegd: het laatste Photoshop-bedrog.”

Het boek maakt ook deel uit van een tentoonstelling?

‘Ellen Lupton, curator Contemporary Design van het Cooper-Hewitt, National Design Museum in New York en auteur van talloze boeken en artikelen over design, lanceerde ons boek in New York op 1 september. De tweede editie van Logo R.I.P. maakte ook deel uit van de internationale tentoonstelling Graphic Design – Now in Production dat het Cooper-Hewitt en het Walker Art Center in Minneapolis organiseerden.’

 

Locatie

Logo R.I.P, The Stone Twins, met een woord vooraf van Gert Dumbar
Uitgeverij BIS Publishers, Engelstalig, 192 pagina's,  € 17
ISBN 9789063692902

... reageer