Wim Crouwel

Redactie Items, 01 september 2011

Thema uit Items Archief

Items diepte een selectie artikelen van en vooral over Wim Crouwel op uit het Items-archief. Dit ter gelegenheid van de expositie over Wim Crouwel in het Stedelijk Museum Amsterdam, en de speciale, aan Crouwel gewijde Items Live op 1 september.

De artikelen zijn volledig te downloaden als pdf, via de desbetreffende pagina's waarnaar hieronder wordt doorgelinkt. Klik op de de artikelcode onder de kop 'downloads' rechts in beeld.

Interview met Wim Crouwel, Frederike Huygen, Items #10, 1983
De vrije en de toegepaste kunsten zijn duidelijk gescheiden, stelt grafisch en ruimtelijk vormgever Wim Crouwel. Hij geeft zijn visie op het veranderende ontwerpklimaat in begin jaren '80; van primaire functionaliteit naar secundaire functionaliteit.

Kho Liang Ie, Ineke van Ginneke, Items #13, 1984
Wim Crouwel en industrieel ontwerper Kho Liang Ie gingen in 1956 samenwerken – de eerste van Crouwels multidisciplinaire partnerships. Kho's meubelontwerpen en interieurs, en zijn inrichting van het nieuwe Schiphol in 1962, kenmerken hem als Crouwels modernistische evenknie: streng constructief, met een eigenzinnig poëtische invulling.

Forum: Titus Yocarini, Ada Lopes Cardozo, Items #17 1985
Titus Yocarini, in 1985 adjunct-directeur van de stichting Kunst en Bedrijf, bekritiseert het ontwerpklimaat in Nederland: "Het is een eenheidsworst. (...) Heel Nederland lijkt 'total designed'."

Twee generaties Industrieel Ontwerpen, Frederike Huygen, Items #17 1985
Hoewel Wim Crouwel, afgezien van de prachtige quote "Je moet gewoon een vak leren, jongen," nauwelijks ter sprake komt in dit artikel, mag het toch gelezen worden als een bewijs van zijn invloed – een nieuwe generatie industrieel ontwerpers, veelal opgeleid aan de TU Delft waar Crouwel sinds 1973 bijzonder hoogleraar Industrieel Ontwerpen is, doet van zich spreken.

Total Design en de teruggang, Rudie Kagie, Items #22 1987
Bij de oprichting in 1963 was Total Design vernieuwend, al snel werd het bureau 'tijdloos,' en na het definitieve vertrek van de laatste van de oprichters, Wim Crouwel, in 1986 werd het 'gedateerd.' Rudie Kagie beschrijft de stand van zaken van het meest invloedrijke Nederlandse ontwerpbureau ooit.

De vader, de zoon en de nieuwe geest van Total Design, Gert Staal, Items #22 1987
De opvolger van Wim Crouwel bij Total Design, Jelle van der Toorn Vrijthof, spreekt over de koerswijziging van het bureau. Het stramien is niet langer heilig, en de toekomst is aan de digitale media.

Woning a la carte, Max Bruinsma, Items #27, 1988
Gijs Bakker bezoekt met Bruinsma de tentoonstelling ‘I segni dell’ Habitat’ in de Beurs van Berlage, waarin de vorm van de tentoongestelde producten geen afgeleide is van functie, maar een metafoor. Tijdens het gesprek zet Bakker zich af tegen de ideologie van Wim Crouwel.

Designfreaks over hun ongeneeselijke passie: Verzamelen, Matt Dings, Items #32 1989
In een overzicht van designverzamelaars vertelt Wim Crouwel over zijn stoelenverzamelwoede.

Interview: Wim Crouwel, Max Bruinsma, Items #5/6 1993
Op zijn 65ste, bij zijn pensionering als directeur van Museum Boijmans van Beuningen, is Wim Crouwel bijna gretig om weer als "freelancer" aan de slag te gaan. Max Bruinsma interviewt hem over zijn vak, het museum en de "dunne scheidslijn" tussen vrije en toegepaste kunst.

Designprijs Rotterdam 1993, voorwoord van Wim Crouwel, voorzitter van de jury, Items #6, 1993
Ruim tweehonderd Nederlandse ontwerpers zonden meer dan driehonderd producten in voor de eerste Designprijs Rotterdam. Voorzitter van de internationale jury Wim Crouwel noemt 1992 een erg goed designjaar voor Nederland.

Anthons tiental: de beste affiches volgens een oude vos, Rineke van Houten, Items #7 1997
Anthon Beeke, ondanks zijn tijd bij Total Design eind jaren '70 toch één van Crouwels tegenvoeters, roemt zijn strenge collega als affichemaker.

Recensie 'Mode en Module', Toon Lauwen, Items #7 1997
Recensie door Toon Lauwen van de monografie die Frederike Huygen en Hugues Boekraad over Wim Crouwel schreven: een "prachtvol document."

Interview: Swip Stolk, Gert Staal, Items #3 2000
Swip Stolk bevindt zich in het grafische klimaat (samen met coryfeeën als Gert Dumbar en Anthon Beeke) waar associatie, emotie en dubbelzinnigheid karakteristiek zijn; hij vertelt hoe hij en zijn generatiegenoten naar het compleet tegenovergestelde oeuvre van Crouwel keken.

De ontwerper als Vormvoorbereider, Wim Crouwel, Items #6 2008

In 1973 sprak Wim Crouwel bij zijn inauguratie als bijzonder hoogleraar Industriële Vormgeving in Delft een rede uit onder de titel 'Vormgeving – door wie?' Ter gelegenheid van Crouwels 80ste verjaardag publiceerde Items de rede opnieuw, in verkorte versie.

Haaks, Ron Kaal, Items #3 2011
Items-columnist Ron Kaal verbaast zich over de ogenschijnlijke wanorde die heerst in Wim Crouwels boekenkast: het grid van de boekenwand in Crouwels woonkamer blijkt nogal chaotisch ingevuld.

... reageer