Design Interieur Biennale Kortrijk 2012

Peter van Kester, 26 oktober 2012

De Designbiënnale Kortrijk is niet alleen een handelsbeurs. Cultuur krijgt er minstens zoveel aandacht en met zeven futuristische installaties vormt aflevering 2012 geen uitzondering. Van 20 tot en met 28 oktober kunnen we op avontuur langs blobwoningen, textiele wandpanelen met Ledverlichting en een golvend glaspaviljoen van Ross Lovegrove.

Uit de experimentele Future Primitives blijkt dat de digitalisering van het interieur doorzet. En dan gaat het niet alleen over de opmars van de 3D-printer. Het interieur wordt mobieler en we gaan het completer gebruiken. In het Deformable Wall huis, ontwikkeld door het Japanse Sandwich en de Zwitserse Blue Architects, verdwijnt huisraad tijdelijk in een dubbele membraanwand. Dat zie je terug in de buitenmuren en het dak, waarin zich bulten vormen.

Beeld: Deformable Wall huis, Sandwich en Blue Architects

Ook in de compacte blobwoning van Greg Lynn worden vloeren, muren en plafonds intensiever gebruikt zodat we met minder ruimte toekunnen. Zijn RV-prototype draait als een ruimte-capsule om zijn as. De digitalisering wordt ook intuïtiever en meer geïntegreerd. In zijn Underwater installatie laat David Bowen een reusachtig hangend metalen ‘tapijt’ bewegen op het ritme van een deinende zee. Het is een kleine stap om zo’n natuurfenomeen toe te passen in een high-tech plafond.

Fraaie toekomstmuziek, maar wat toont de beursvloer? Diverse exposanten kleden hun stand aan als een experimenteel 3D printlaboratorium. Kvadrat gaat verder en presenteert textiele wandpanelen met geïntegreerde, bewegende LEDverlichting. Het lijkt alsof de zon door de gordijnen op de wand speelt. De akoestische panelen zijn ontwikkeld in samenwerking met Philips en leverbaar. Bose toont een slechts tien centimeter dik tv-scherm met ingebouwde geluidsapparatuur. Zonder zichtbare boxen klinkt het alsof je in de bioscoop zit.

Beeld: Cloud, Autobahn

De meubelfabrikanten houden zich gedeist. In doorgaans bescheiden stands tonen zij vooral verbeterde modellen in nieuwe kleuren. Met uitzonderingen als DuPontCorian dat een indrukwekkende, thermoplastisch gevormde bank van Xavier Lust laat zien. Of Autoban met de sculpturale Cloud tafel, geïnspireerd op wolken. Emeco presenteert de lichtgewicht Soso stoel van Jean Nouvel van 80% gerecycled aluminium. De Tsjechische glasfabrikant Lasvit schittert met een golvend glaspaviljoen van Ross Lovegrove en ook Philippe Starck flikte het weer. Voor Hansgrohe ontwierp hij een vernieuwende mengkraan die de sierlijkheid van een Japanse koi-karper bezit. Je draait hem niet van boven, maar van onderen open. De waterstraal lijkt op een douchestraal en halveert de watertoevoer, wat besparend werkt.

Onstuitbaar lijkt de opmars van interessante Aziatische ontwerpers. Alessi brengt (Un)forbidden city met dienbladen en fruitschalen van uitsluitend Chinese ontwerpers. Zij combineren bruikbaarheid met een aardse, semi-spirituele vormtaal. Galerie Sofie Lachaert presenteert een prachtige kruising tussen een plastic tuinmeubel en een antieke Chinese stoel, gelakt in maar liefst dertig lagen. Lachaert is een van de vele galeries die nieuw is op de beurs. Een welkome aanvulling, evenals MAD uit Brussel dat verrast met meubelprototypen van Julien Carratero, Lhoas & Lhoas en Michael Bihain.

Met de thematentoonstellingen die de nieuwe curator en auto-ontwerper Lowie Vermeersch door de beurs vlocht, is de Biënnale groter dan ooit. Het nieuwe onderdeel Ventura Interieur op het Buda-eiland in het oude stadscentrum, zorgt ervoor dat Kortrijk ook ’s avonds vibreert. Het bevat pareltjes als het galerieproject Inside of Mobile met mooi porselein van Dik Scheepers en de fascinerende lampsculptuur CMYK van Dennis Parren. Het maakt de Biënnale tot een van de avontuurlijkste beurzen van dit moment.

Locatie

Design Biënnale
Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk
België

Buda Island (stadscentrum)
Dam
8500 Kortrijk
België
tel: +32-(0)56 22 95 22
e-mail: interieur@interieur.be
Voor meer informatie: www.interieur.be

... reageer