Twintig jaar Frozen Fountain

Viveka van de Vliet, 05 oktober 2012

The Frozen Fountain bestaat deze maand twintig jaar. De interieurwinkel op de Prinsengracht biedt een onderkomen aan zowel gevestigde zelfproducerende ontwerpers als jonge aanstormende talenten die gespot zijn op diverse kunstacademies in binnen- en buitenland. Er worden kunstenaarsopdrachten verstrekt, maar ook vind je hier unieke designobjecten en internationale meubelmerken. Een gesprek met de oprichters Dick Dankers en Cok de Rooy.

Zittend aan de eiken kantinetafel Golram van Piet Hein Eek is er uitzicht op een soort  Wunderkammer, een reeks vitrines met daarin 94 opvallende keramische Trophy Cups van Vika Mitrichenka (1972). De uit Minsk afkomstige ex- Rietveld en ex-Rijksacademie student droeg deze secuur gedecoreerde troffeeën op aan haar vader, een op de top van zijn roem geloosde Russische sportcoach.

Zo’n serie objecten is vanuit een idee ontstaan waarbij de functie niet op de eerste plaats komt.
 Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de emaille borden van Hella Jongerius. Het begin vaak met één product, waaruit een nieuwe opdracht en een langduriger relatie met The Frozen Fountain ontstaat. Mitrichenka kwam binnen met een theekopje. Dat resulteerde in een opdracht tot een servies en dat leidde vooralsnog tot de Trophy Cups (zie foto).

De Rooy ruikt talent. En het publiek ziet talent, zegt hij. “De kwaliteit is van dien aard dat het een autonoom product oplevert met artistieke, conceptuele waarde, een product dat iets zegt over de tijd waarin het is gemaakt, dat niet liegt. Succes kun je nog zo goed onder de toonbank verstoppen, het komt boven water. Kwaliteit laat zich zien”, legt hij uit. “Ik haal feilloos de oppervlakkige retro ontwerpen eruit die alleen voor de goede sier zijn gemaakt.” 

Ook hiermee is The Frozen Fountain vooruitlopend en vernieuwend en put uit een rijk potentieel aan ontwerpers. De winkel wordt nog altijd internationaal als toonaangevend gezien - New York Times plaatste de designwinkel in de Top 5 van beste designwinkels ter wereld.

Dat neemt niet weg dat De Rooy en Dankers tien jaar geleden niet konden voorzien dat de cocktail van internet en de crisis bijna een gifbeker is die het de meubelbranche zwaar maakt, maar ook dat de spontaniteit zou verschuiven. “Mensen komen niet meer alleen hier kijken, ze vergelijken op internet waar de stoel die ze hier zagen, goedkoper is. Daarom verkopen wij niets dat op 85 andere plekken verkrijgbaar is. Met onze bijzondere collectie steken we boven de rest uit en zijn minder vatbaar voor de crisis alswel voor die verschuiving”, zegt de Rooy. Om mee te gaan met de tijd, maar ook om het twintig jarige bestaan te vieren, gaat eindelijk de webwinkel van start en moet de vernieuwde website meer als magazine gaan fungeren.

Beeld: Unieke kast van Piet Hein Eek voor het tienjarig bestaan van The Frozen Fountain. De techniek die hij gebruikte werd de basis voor zijn latere 'Afval'-serie

Dick Dankers begon in 1992 samen met Cok de Rooy de interieurwinkel The Frozen Fountain aan de Prinsengracht, een ruimte van maar liefst 625 vierkante meter. Ja, een winkel en geen galerie, zeggen ze voor de zoveelste keer. De Rooy: “De nadruk ligt op design, op vormgeving. We willen onzelf niet de vraag stellen of iets kunst is of niet.” The Frozen Fountain onderscheidde zich door zich toe te leggen op zelfproducerende ontwerpers. Een sterke traditie die Nederland, in tegenstelling tot het buitenland, kenmerkt. De contacten van De Rooy met diverse kunstacademies werd belangrijk. “Aanstormende talenten met wie wij toentertijd exposities organiseerden – zoals Studio Job, Piet Hein Eek, Richard Hutten, Hella Jongerius, en Tejo Remy – waren ontwerpers die een nieuwe stijl durfden neer te zetten. Zij worden nu geïdentificeerd als typisch ‘Dutch Design’. Voor het eerst keken we niet naar Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk als het om toegepaste kunst ging, maar zat het unieke talent hier. Piet Hein Eek is het makkelijkste voorbeeld, aldus een bijna lyrische De Rooy: “Eek is een geweldige constructeur; hij komt altijd met ad hoc oplossingen, met uitgebalanceerde constructies die niet anders dan op die manier kunnen, hij heeft gevoel voor symmetrie, spanningsvelden en verhoudingen. Hij maakt juweeltjes van bouwwerken uit originele materialen, vergelijkbaar met een muziekstuk van Strawinski of Sjostakovitsj.” Dit soort kwaliteit zet zich voort in een nieuwe onderzoekende generatie met ontwerpers als Christien Meindertsma, maar ook met hoog gespecialiseerde digital craft ontwerpers als Joris Laarman, Lex Pott, Paul Heijnen en Dirk van der Kooij.”

The Frozen Fountain heeft dit talent altijd gecombineerd met het uitnodigen van bekende buitenlandse ontwerpers als Alessandro Mendini, Marc Newson, en Javier Mariscal. En ook niet onbelangrijk: een vaste meubelcollectie van topmerken zoals Zanotta, Cappellini, Moroso, Arco en Vitra, en verlichting van Flos, Artemide en Tom Dixon. Dat paste goed naast de unica of serieproducten met een beperkte oplage van bijvoorbeeld Piet Hein Eek, Marcel Wanders, Hella Jongerius, Jurgen Bey en Ineke Hans, van modeontwerpers als Viktor & Rolf en fotografen als Teun Hocks en Inez van Lamsweerde.  

Beeld:Bronzen tafel voor een particulier, Studio Job (2002) en Blizzard Bulbs van Hella Jongerius

 

The Frozen Fountain is weliswaar een interieurwinkel, het heeft inmiddels ook tien kunstopdrachten verstrekt aan ontwerpers. “Een goede opdrachtgever formuleert de juiste ontwerpvraag. Eén opdracht is me niet gelukt, achteraf omdat ik niet de juiste vraag stelde”, zegt De Rooy. De geslaagde opdrachten hebben stuk voor stuk een vervolg. Zo produceerde beeldhouwer Marc Ruygrok de lettertafel ZEG. Dat leidde tot een opdracht van de Beurs van Berlage voor een nieuwe bar in het restaurant. De kunstopdracht aan Studio Job was een wandmeubel. Deze stond model voor een bronzen tafel voor een veelvuldig telefonerende particulier die een tafel zocht voor bij zijn telefoon. Dit enorme in één keer gegoten exemplaar is inmiddels in bruikleen bij het Groninger Museum. Hella Jongerius’ Blizzard Bulb is in het Gemeentemuseum Den Haag terecht gekomen en René Knip die een licht-lettersysteem ontwierp als routeaanduiding waarbij zijn broer Edgar Knip het systeem produceerde en K. Schippers speciaal de poëzie schreef, is door het Stedelijk Museum in zijn geheel aangekocht.

Beeld onder: atelier van Vika Mitrichenka

Locatie

The Frozen Fountain
Prinsengracht 645
1016 HV Amsterdam
tel: 020 6229375
e-mail: info@frozenfountain.nl

 

... reageer